Żyć Dobrze

grillowanie

3 złote zasady grillowania

Mamy lipiec. To naprawdę dobry moment na to, aby rozpocząć czas pierwszych imprez przy rozżarzonym grillu. No właśnie, a czy wiemy, jakie są najważniejsze zasady udanego grillowania?

 

Kiedy temperatura na zewnątrz wzrasta, zaczynamy coraz częściej i coraz gęściej opuszczać mury swojego domu. Z salonu, z kuchni przenosimy się na taras. Tam czeka na nas wysoka temperatura, zielone otoczenie natury oraz słoneczne promienie, które najczęściej bardzo szybko poprawiają nam humor.

W takich warunkach bardzo dobrze i bardzo miło spędza się czas rodzinny, wolny od pracy i zmartwień. Przy smażonej kiełbasce, zimnych napojach, weekendowy czas kojarzy się z prawdziwym, urlopem. To bardzo ważne z punktu widzenia osób normalnie bardzo mocno zapracowanych.

Aby rodzinne lub koleżeńskie grillowanie sprawiało nam prawdziwą radość ważne jest przestrzeganie kilku zasad. Spośród nich najważniejsze to:

 

1. Grillowanie może być zdrowe

Naprawdę – czasy kiedy na ruszt wrzucało się wyłącznie kaszankę i tłustą kiełbaskę dawno już minęły. Dzisiaj równie często grillujemy warzywa, indyka, wołowinę oraz drób. Grillowanie mięso jest zdrowe a warzywa bardzo smaczne. Dzięki szerszej palecie produktów możemy przyjemnie spędzać czas także z przyjacielem wegetarianinem, któremu ni w ząb tłusta kiełbasa oraz kaszanka.

Zdrowe grillowanie to zresztą również lepsze samopoczucie. Po ciężko strawnym grillu zwykle nie czujemy się najlepiej na drugi dzień. Po lekkich warzywach możemy dalej kontynuować wakacyjny odpoczynek.

 

2. Grilluj nie tylko na tarasie

Grillowanie w bliskim otoczeniu domu na pewno jest bardzo wygodne, ale czy czasem się nie nudzi? Aby raz na jakiś czas zmienić nieco miejsce grillowania oraz przy okazji zobaczyć zupełnie nowe krajobrazy, przenieś się w miejsca publiczne – specjalnie wyznaczone.

W Stanach, takie miejskie barbecue jest na porządku dziennym. My, ciągle się jeszcze go uczymy. Zrobiliśmy jednak duży krok naprzód. Przechadzając się w sobotni wieczór po miejskich polanach możemy spotkać całkiem duże grupy osób, które właśnie w ten sposób spędzają swój wolny czas.

 

3. Grilluj tylko z przyjaciółmi

W miłej atmosferze jedzenie smakuje lepiej. Zresztą przygotowując grill i jednocześnie spotykając się ze znajomymi łączymy dwie przyjemności. Z jednej strony rozkoszujemy się przyjemnym smakiem delikatnie zgrillowanych potraw, z drugiej możemy poplotkować, porozmawiać, pograć z osobami, które są przecież tak bardzo dla nas ważne.

Grillowanie – pojęcie tożsame z barbecue, w Ameryce stały element spotkań towarzyskich, w Polsce czynność kojarzona z czasem spędzanym w gronie rodzinnym. Amerykanie na ruszt wrzucają zwykle mięso, chętnie podjadają także soczyste hamburgery. Polacy ciągle najbardziej rozkoszują się smakiem delikatnie zwęglonej kiełbasy, drobiu i warzyw.

Jesteśmy tak bardzo inni a jednocześnie tak bardzo podobni. Bo co właściwie miałby nam dać grill jak nie radość z naprawdę mile spędzonego czasu?

 Reklama