O zdrowiu

magnez na kondycje

Brakuje ci poweru – zażyj magnez!

Coraz więcej pracy, coraz mniej czasu, brak snu, zmęczenie i zero koncentracji, a wymagania rosną. Wraz z nimi rośnie poziom stresu, spada za to motywacja do działania. Czujesz się i wyglądasz coraz gorzej – wypadają włosy, łamią się paznokcie, ciągle masz zawroty głowy… Pilnie potrzebujesz magnezu!

 

350 mg to dawka minimalna, a jeśli na przykład uprawiasz sport, jesteś w ciąży lub przeżywasz właśnie wyjątkowo stresujące chwile w swoim życiu, twojemu organizmowi trzeba znacznie więcej magnezu każdego dnia. Jeśli codzienna dieta nie zapewnia właściwej ilości tego pierwiastka, konieczna jest suplementacja.

 

Niedobór magnezu – choroba cywilizacyjna

Magnez jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego układu krwionośnego, nerwowego i kostnego, a jednocześnie jest takim pierwiastkiem, którego dość nieopatrznie „pozbywamy się” z organizmu. Po pierwsze – zła dieta, po drugie – używki, po trzecie – nerwy. Wszystko to powoduje, że na niedobór magnezu cierpi coraz więcej osób.

 

Co się dzieje, gdy brakuje ci magnezu?

Nie masz na nic ochoty, brakuje sił i motywacji. Wszystko cię męczy, chce ci się spać, ale łatwo nie zasypiasz. Nie potrafisz się skupić. Nie udaje się też z niczego czerpać przyjemności. Zaczynasz popadać w rozdrażnienie, stany lękowe i depresyjne. Czujesz ogólne osłabienie, bo pogarsza się nie tylko stan psychiczny, ale i fizyczny. Miewasz mdłości, biegunki, zawroty głowy, kołatanie serca. Boleśnie odczuwasz niedobór magnezu: pojawiają się skurcze mięśni, kłopoty z zębami, częste infekcje. Paskudnie się czujesz i źle wyglądasz (psuje się cera, wypadają włosy, łamią paznokcie).

 

Co możesz z tym zrobić?

Na dłuższą metę konieczne jest zbilansowanie diety, a doraźnie można (i trzeba w trudnej sytuacji, by zaradzić problemowi jak najszybciej) wesprzeć się suplementami. Ale po kolei…

Prawidłowe odżywianie to podstawa, zatem musisz wyrobić w sobie zdrowe nawyki żywieniowe i układać swoje codzienne menu w taki sposób, by nie tylko ci smakowało, ale jeszcze dostarczało tego, co organizmowi niezbędne – na przykład właśnie magnezu w odpowiedniej ilości. Najwięcej tego pierwiastka mają: kakao, kasza, ryż, fasola, groch, ciecierzyca, brokuły, brukselka, marchew, płatki owsiane, orzechy, czekolada, banany… Dobrze zatem skupić się na tych produktach, ograniczając jednocześnie takie, które we wchłanianiu magnezu przeszkadzają (m.in. soki owocowe, alkohol) lub wręcz magnez z organizmu wypłukują, jak np. kawa czy herbata.

No i suplementacja – doraźna lub ciągła w sytuacjach zwiększonego zapotrzebowania organizmu na magnez (u sportowców, kobiet ciężarnych i karmiących, u osób wykonujących nerwową pracę lub łatwo popadających w depresję). Suplementy, o których tu mowa, najczęściej mają postać tabletek, które zawierają łatwo przyswajalny magnez oraz witaminę B6, która dodatkowo przyspiesza jego wchłanianie. Na rynku dostępny jest jednak obecnie duży wybór specyfików dostarczających magnez.
Dobiera się je indywidualnie, między innymi w zależności od tego, kto ma je zażywać  – człowiek dorosły czy dziecko, osoba zdrowa czy cierpiąca na przewlekłe choroby (cukrzyca, alergie etc.).

Więcej o suplementach magnezu znajdziesz na www.magnefar.pl

 Artykuł opublikowany w ramach współpracy