Żyć Dobrze

Coś do piwa

Coś do piwa, czyli…

...pieczone ziemniaki w folii z boczkiem lub słoniną i mnóstwem kminku. Przedstawiamy dzisiaj kolejny, prosty, a zarazem genialny przepis na przystawkę, którą każdy mężczyzna potrafi przygotować i poczuć się zarazem panem w swojej kuchni.

 

Czas wykonania do: 90 minut.
Trudność: żadna.
Liczba porcji z proponowanej ilości produktów: 4.
Koszt: tanie danie, czyli to co najważniejsze.
Kalorie: niestety mało.

Składniki:

- 12 ziemniaków jednakowej wielkości
- 20-30 dekagramów mocno wędzonego boczku lub wędzonej słoniny
- czubata łyżka kminku
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać, umyć, a następnie osuszyć.
  2. Boczek lub słoninę pokroić na cienkie plastry.
  3. W każdym ziemniaku zrobić głębokie pionowe i wąskie nacięcia, w nie włożyć boczek lub słoninę, posypując dużą ilością kminku, soli i pieprzu, i zawinąć dość dokładnie w folię aluminiową. Ułożyć na blasze zawinięciem folii do góry i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec do miękkości - trwa to od 1 do 1,5 godziny.
  4. Zjeść. Najlepiej smakują z piwem lub innymi szacownymi trunkami. Smacznego.