Żyć Dobrze

Picie bez kaca

Picie bez kaca

Zapamiętaj! Alkohol zawarty w piwie, winie i wódce jest taki sam i działa tak samo! 10 g alkoholu = 25 g wódki (kieliszek) = 100 g wina (kieliszek) = 250 g piwa (kufel 0,5 I). Organizm spala przez godzinę 7-10 g czystego alkoholu.

 

Jeśli chcesz się napić:

  • Bądź za każdym razem świadomy, ile wypiłeś alkoholu. Dobrze jest wcześniej zaplanować ilość toastów, drinków, piw.
  • Delektuj się drinkiem, ale nie wypijaj go szybko, jednym haustem; organizm potrzebuje około 30 minut na wchłonięcie jednej porcji alkoholu.
  • Staraj się nie pić na pusty żołądek; tłuste pokarmy spowalniają wchłanianie alkoholu (niektórzy polecają przed kolejnym kieliszkiem wypicie oleju z sardynek).
  • Pij na przemian napoje alkoholowe i niegazowaną wodę lub soki. Uratuje cię to przed odwodnieniem i może zapobiec męczącym bólom głowy.
  • Unikaj dużej ilości ciężkich trunków kolorowych, gdyż pod względem chemicznym zawierają alkohole o dłuższych cząsteczkach, silniej działających na organizm.
  • Przed położeniem się spać wypij puszkę napoju energetyzującego (np. Izostar lub Dynamic), by w ten sposób zapobiec utracie wraz z wodą: potasu, wapnia i magnezu.
  • Rano zjedz coś słodkiego, najlepiej dużą ilość miodu.
  • Nie używaj w nadmiarze leków przeciwbólowych, ponieważ osłabisz wątrobę i żołądek.

Jeśli planujesz pić alkohol przez dłuższy czas, to po pierwszej godzinie ogranicz tempo do jednego drinka na godzinę - sącz go powoli na przemian z napojami niealkoholowymi, podjadając od czasu do czasu (wskazane są jajko oraz tłuste mięso, gdyż zwiększają ilość aminokwasu cysteiny chroniącej wątrobę przed alkoholowym zniszczeniem).

Jeśli żurek lub sok z kapusty czy kiszonych ogórków postawią cię na nogi, nie wahaj się spróbować, bo współczesna medycyna niewiele potrafi ci pomóc.