Żyć Dobrze

Regionalne smaki

Kuchnia regionalna

Zainteresowanie kuchnią grecką, zwrócenie większej uwagi na jakość półproduktów, a także dalsza afirmacja kuchni regionalnej - to tylko niektóre z trendów, które zostały zaprezentowane podczas największych w Polsce targów gastronomicznych EuroGastro. Wydarzenie jak co roku skupiło na sobie uwagę całej branży oraz wszystkich miłośników gotowania.

 

Zdecydowanie najciekawszym z trendów jest powrót do smaków kuchni regionalnej. W przypadku polskich regionów zaprezentowano najciekawsze propozycje Podlasia. Ponowne zainteresowanie tradycyjnymi smakami jest spowodowane przesyceniem konsumentów jedzeniem typu fast food. Przenikające się wpływy litewskie, białoruskie i tatarskie uczyniły podlaskie potrawy wyjątkowymi. Dominują tu grzyby, kasze oraz wszelkie potrawy bazujące na ziemniakach. Jedną z najpopularniejszych pozycji kulinarnych jest słynny sękacz, wypiekany nad prawdziwym ogniem.

Kolejnym trendem godnym uwagi jest ponowne zainteresowanie kuchnią grecką. Lekkie sałatki oraz sosy na bazie oliwy i śmietany są jednymi z najpoważniejszych argumentów, które przemawiają do konsumentów. Nie należy jednak zapominać o tym, że oprócz warzyw nieodłącznym atrybutem kuchni greckiej są ciągle niedoceniane w Polsce baranina i jagnięcina oraz morskie ryby. Przyczyną zwiększonego zainteresowania może być również fakt, że kuchnia śródziemnomorska kojarzy się ze zdrową dietą.

„Coraz więcej osób dochodzi do wniosku, że zatraciło smaki, które pamiętają z dzieciństwa. Możemy zauważyć rosnące zainteresowanie tradycyjną kuchnią - na popularności zyskują takie dania jak kaczka z żurawiną czy sandacz. Liczne kampanie informacyjno-edukacyjne także wywarły wpływ na konsumencką świadomość - rośnie liczba osób, które zaczynają zwracać uwagę na to, co jedzą."  - mówi Paweł Boczkowski, manager warszawskiej restauracji Sofa Restaurant & Bar.