Umiarkowane spożycie wina nie wpływa na słabsze rezultaty w wynikach testów percepcji - dowodzą norwescy naukowcy. Na podstawie wyników badania 5033 mężczyzn i kobiet naukowcy z University of Tromsø przekonują, że umiarkowane spożycie wina nie wpływa na rażąco niższe wyniki uzyskiwane przez pacjentów w testach percepcji.

 

Wyniki testów przeprowadzonych u kobiet spożywających wino 4 lub więcej razy w okresie 2 tygodni nie były gorsze od wyników pacjentek, które spożywały wino zaledwie raz na dwa tygodnie. Autorzy badania stwierdzili również, że picie nie było związane ze znacznie niższymi funkcjami poznawczymi.

Reklama

W ciągu ostatnich trzech lat, związek między umiarkowanym spożyciem alkoholu a funkcjami poznawczymi analizowano w blisko 68 badaniach, które objęły 145 308 mężczyzn i kobiet w populacjach o różnych modelach spożywania alkoholu. Większość badań wskazała zależność między umiarkowanym spożyciem alkoholu a lepszymi funkcjami poznawczymi i zmniejszonym ryzykiem wystąpienia demencji, w tym również otępienia i choroby Alzheimera.

Reklama

silny wytrysk
Feromony

Dodaj komentarz
Kod antyspamowy Odśwież