Wzdęcia to wstydliwa przypadłość. Nie lubimy o nich mówić, a jeszcze gorzej, kiedy zdarzają nam się w towarzystwie. Najczęściej pojawiają się po obfitym posiłku i potrafią zepsuć nam nastrój na dłuższy czas. Jak sobie z nimi poradzić szybko i bezpiecznie?
Jak powstają wzdęcia?
Naturalnie to co jemy ląduje w żołądku, gdzie jest trawione przez soki żołądkowe do prostszej postaci, a następnie transportowane jest dalej do jelita. Jednak zdarza się, że pokarmy które trafiły już do jelita nie są odpowiednio strawione i zanim przejdą całą drogę, aż do jego końcowego odcinka ulegają fermentacji stając się przyczyną gromadzenia gazów. Powodem wzdęć i częstych gazów jest również zbyt szybkie i łapczywe jedzenie, kiedy wraz z pokarmem do żołądka trafia duża ilość połkniętego powietrza. Również napoje gazowane i wody z wysoką zawartością dwutlenku węgla mogą prowadzić do pojawiania się wzdęć.
Gromadzące się w jelicie gazy powodują, że czujemy się ociężali, brzuch pęcznieje a my stajemy w niekomfortowej sytuacji, jeśli pojawiają się również wiatry. Nie jest to przyjemne i nie zawsze możemy tego uniknąć. Do grup pokarmów, które nie są do końca trawione należą oczywiście potrawy ciężkostrawne, ale również rośliny strączkowe, zawiesiste sosy czy warzywa takie jak brokuły i kapusty.
Z częstymi wzdęciami muszą sobie również radzić osoby ze stwierdzoną chorobą Leśniowskiego-Crohna czy z nadwrażliwym jelitem. Wtedy nawet jeśli bardzo staramy się by w diecie nie było produktów wzdymających problem i tak się pojawia, często ze względu na osłabioną kondycję jelit.
Jak zwalczać wzdęcia i gazy?
Istnieje kilka domowych sposobów na nadmierne gazy. Pierwszym jest oczywiście unikanie pokarmów, o których wiemy, że powodują u nas wzdęcia. Bóle brzucha po jedzeniu? Często nie zdajemy sobie sprawy, że mamy nietolerancję laktozy, warto więc przeprowadzić eksperyment i wykluczyć z diety właśnie produkty na bazie mleka. Kolejnym sposobem jest dokładne gryzienie wszystkiego co jemy. Warto poświęcić więcej czasu na posiłek i starać się by nie jeść w biegu. Zrezygnuj również z wody gazowanej i słodkich napojów. Nie tylko pomoże na wzdęcia, ale cały organizm będzie ci wdzięczny.
Bardzo rzadko przyczyną wzdęć może być spożycie produktów zbożowych. Dzieje się tak u osób chorych na celiakię. Jeśli wzdęcia i wiatry dokuczają nam często i są nie do opanowania warto zasięgnąć porady specjalisty. Przyczyna może tkwić w nieleczonej chorobie jelit. Jeśli jednak wiemy, że to jedynie przejściowe problemy wart sięgnąć również po naturalne ziołowe leki na gazy. Więcej w artykule Sposób na przejedzenie - pięć skutecznych rozwiązań.
Leczenie wzdęć ziołami
Od wieków znane są receptury ziołowe, które pomagają na szereg różnych dolegliwości. Przy czym problemy z trawieniem są chyba najczęstsze. Obecnie nie doceniamy ziół i olejków, które z powodzeniem stosowali nasi dziadkowie, a które każdy również dziś powinien mieć w swojej apteczce.
- Owoce kminku – herbatka z kminku zalecana jest niemowlętom w przypadku kolki jelitowej, ale zalecana jest również dorosłym. Łagodzi wzdęcia przez silne działanie wiatropędne.
- Mięta pieprzowa – znana z właściwości przeciwbólowych, rozkurczowych i poprawiających trawienie. Sprawdza się również kiedy w jelitach gromadzą się gazy. Działa rozluźniająco na mięśnie układu pokarmowego.
- Rumianek – działa kojąco na nerwy, ale również na dolegliwości z układem trawienia. Dzięki temu, że pobudza perystaltykę jelit resztki są szybko usuwane, a więc nie ulegają fermentacji co prowadzi do wzdęć. Posiada właściwości antyseptyczne i gojące, dzięki czemu sprawdzi się również przy chorobach jelit wspomagając procesy regeneracji śluzówki.
- Melisa – również wykazuje działanie wyciszające, ale też rozluźniające.
- Arcydzięgiel – wywar z korzenia tej rośliny znany jest od średniowiecza. Działa rozkurczowo na mięsnie przewodu pokarmowego, ale też wzmaga wydzielanie soków żołądkowych co przy wzdęciach wynikających ze złego trawienia może okazać się kluczowe. Dzięki temu to co trafi do naszego żołądka na pewno zostanie odpowiednio strawione.
- Glistnik jaskółcze ziele – brzmi jak roślina z tajemnych ksiąg a to zioło, które niegdyś było szeroko stosowane w medycynie. Dzięki zawartym w nim alkaloidach wykazuje działanie żółciopędne, moczopędne, przeciwbólowe, ale i przyspiesza wypróżnianie. Sprawdza się więc kiedy w jelitach zbyt długo zalega treść pokarmowa.
Mnogość ziół jakie można stosować by zapobiegać i leczyć wzdęcia jest, jak widać spora. Najlepsze efekty daje jednak zastosowanie preparatów złożonych z wielu substancji, które wspólnie zadziałają na każdy odcinek układu pokarmowego uwalniając od dyskomfortu trawiennego, gromadzenia gazów i wiatrów. Wystarczy sięgnąć po sprawdzone środki takie jak dostępny bez recepty lek na gazy Iberogast, który w swoim składzie zawiera rumianek, melisę, owoce kminku, arcydzięgiel, glistnik i miętę, jak również owoce ostropestu znane z silnego działania regenerującego wątrobę i ubiorek gorzki, który dodatkowo pobudzi perystaltykę jelit.