O zdrowiu

Czy wafle ryżowe są zdrowe

Czy wafle ryżowe są zdrowe?

Wafle ryżowe to przekąska polecana szczególnie osobom dbającym o zdrowy tryb życia. Stanowią doskonały zamiennik kalorycznych produktów bogatych w niezdrowe cukry i tłuszcze, które spożywane między posiłkami przyczyniają się do wzrostu wagi oraz zmniejszają skuteczność diety. Obecnie na rynku mamy dostępnych ich bardzo wiele rodzajów. Wśród nich znajdziemy wafle ryżowe tradycyjne, wieloziarniste i z różnymi dodatkami. Czy można je jeść bez wyrzutów sumienia?

 

Uwaga na skład

Wafle ryżowe powinny w swoim składzie zawierać jak najmniej składników, im mniej, tym więcej zalet można im przypisać. Najlepiej, kiedy wytwarzane są jedynie z ziaren ryżu bez dodatku konserwantów, które sprawiają, że zdrowa przekąska przestaje być dietetyczną i lekkostrawną. Porównując skład wafli różnych producentów, naszą uwagę zwrócić powinny te, w których jest tylko jeden składnik, a mianowicie ryż. Takimi produktami są wafle ryżowe dostępne na stronie kupiec.pl. Naturalne wafle wytwarzane są z ryżu brązowego z Włoch. Znajdziemy również kilka ciekawych propozycji z dodatkami tj. czarnuszką, białą gryką, komosą ryżową. Nie ma w ich składzie dodatkowych składników konserwujących i wspomagających smak. To wśród takich produktów powinno się szukać wafli ryżowych zdrowych dla naszego organizmu.

 

Doceniany smakołyk

Wafle ryżowe, te o dobrym składzie nie zawierają tłuszczów trans, są bezglutenowe, pozbawione soli i cukru, które znajdziemy w większości niezdrowych przekąsek. To dokonała alternatywa dla chipsów, solonych paluszków oraz orzeszków. Dla tych, którzy lubią podjadać, to fantastyczna wiadomość, tym bardziej że przykładowo jeden wafel od kupiec.pl ma tylko18 kcal. Są źródłem cennego dla naszego organizmu błonnika, witamin i składników odżywczych.

Ponadto, wafle ryżowe fantastycznie sprawdzają się jako baza do kanapek. Możemy je posmarować różnego rodzaju samemu przygotowanymi pastami lub masłem orzechowym. Świetnie sprawdzają się w podróży i jako II śniadanie w szkole bądź w pracy. Są to przekąski zdrowe, ale tylko wtedy, kiedy ich skład nie zostanie popsuty przez nie zawsze „dobre” dodatki.

Artykuł zewnętrzny