Żyć Dobrze

Grillowany łosoś w marynacie sojowej

Grillowany łosoś w marynacie sojowej

Jesienna aura jest sprzymierzeńcem każdego kto lubi spędzać czas w domowym zaciszu, w towarzystwie ulubionej książki oraz filiżanki aromatycznej herbaty. Inną alternatywą spędzania długich wieczorów jest  zamiana ulubionego fotela z kocykiem na przytulną kuchnię, w której możemy przygotowywać smaczne, sycące, ciepłe potrawy dla swoich przyjaciół oraz domowników.

 

Warzywne, mięsne zapiekanki czy gorące zupy z pewnością rozgrzeją nasze kubki smakowe i będą wyborną ucztą dla oczu i zmysłów. Potrawy możemy urozmaicić szczyptą orientu, która wprowadzi nas w klimat egzotyki. Dzięki sosowi sojowemu np. Kikkoman, tradycyjny posiłek będzie miał ciekawy smak i aromat.

Okres jesienny to dla organizmu czas magazynowania zasobów energii na nadchodzącą zimę. Dlatego też dietetycy zalecają, aby pokarmy, które spożywamy o tej porze roku były rozgrzewające, odżywcze oraz wzmacniające. W chłodne dni zazwyczaj rezygnujemy z zimnych oraz orzeźwiających posiłków na rzecz gotowanych, duszonych czy pieczonych potraw. Na jesienne chłody warto szczególnie postawić na rozgrzewające zupy oraz zapiekanki przygotowane na bazie sezonowych warzyw z dodatkiem ryżu czy makaronu. O tej porze roku z pewnością w naszej kuchni nie powinno zabraknąć rozgrzewających przypraw czy dodatków do potraw, takich jak czosnek i papryczka chilli. Dodatkowo, obok imbiru oraz kardamonu warto postawić na orientalną przyprawę pod postacią sosu sojowego, który jest doskonałą alternatywą soli oraz pieprzu. Dzięki kilku kroplom sosu dania rozgrzeją nasz organizm od środka.

Po tym wstępie czas na przygotowanie naszej tytułowej potrawy, która z pewnością zachwyci Twoją partnerkę, a wspólna kolacja będzie początkiem wspaniałych przeżyć.

 

Grillowany łosoś w marynacie sojowej

Składniki:

 

  • 3 dzwonki z łososia

 

 

Marynata:

 

  • 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka musztardy

 

 

Przygotowanie:
Przygotować marynatę mieszając wszystkie składniki razem, odstawić na pół godziny aż aromat połączy się ze sobą. Za pomocą pędzelka posmarować rybę marynatą przygotowaną na bazie sosu sojowego. Piec na rozgrzanym grillu po 5 minut z każdej strony co jakiś czas polewając sosem.

A teraz nie pozostaje już nic innego jak tylko pozazdrościć Ci reakcji Twojej partnerki na kulinarne wyczyny jakie właśnie zaserwowałeś. Nie zapomnij o świecach i dobrym winie. Oczywiście z winem nie przesadzaj, bo wiesz, że nadmiar może zniweczyć cały misterny plan.