Żyć Dobrze

Grillujemy wołowinę i kwiaty cukinii

Grillujemy wołowinę i kwiaty cukinii

Ileż można jeść kiełbasę z grilla? No można, ale przecież jest tyle innych możliwości, które można wykorzystać. Niepowtarzalny smak grillowanych potraw można w prosty sposób przenieść na talerze i to bez kiełbasy.

 

Żeby zbyt wiele nie kombinować polecamy dzisiaj dwa proste, smaczne i piękne dania z grilla. Proste przepisy, genialny smak i wspaniały wygląd tych potraw z pewnością zachwyci nie tylko mistrza grilla, ale przy okazji wszystkich gości, którzy z pewnością zrobią to samo niebawem u siebie.

Zaczynamy.

 

Burgery z siekanej wołowiny

 

grill wolowina

 

Składniki (4 porcje)

  • chrzan - 4 łyżki
  • ogórki korniszony z czosnkiem (może być Krakus, bo sprawdzone i nie chodzi o reklamę) - 8 szt.
  • wołowina (np. antrykot) - 440 g
  • bułka - 4 szt.
  • sałata karbowana - 4 liście
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie

  1. Wołowinę drobno posiekać nożem, dodać 1 łyżkę oliwy, doprawić solą oraz pieprzem i wyrobić.
  2. Z mięsa uformować kotlety wielkości bułki i zgrillować.
  3. Bułki przekroić na pół, wnętrze lekko posmarować pozostałą oliwą i przez chwilę ułożyć na grillu, aby bułki nabrały temperatury.
  4. Potem, układać kolejno: sałatę, burgera, po 1 łyżce chrzanu oraz plastry ogórków korniszonów z czosnkiem.

 

 

Kwiaty cukinii z łososiem i ogórkiem kiszonym

To sezonowe danie, które z pewnością zadowoli gusta wszystkich fanów grilla i sezonowych warzyw. Trochę więcej zabawy niż z wołowiną, ale warto!

 

grill cukinia

 

Składniki (4 porcje)

  • 3 ogórki kiszone (najlepiej własne ale jeśli nie kisicie to Krakusy będą OK.)
  • chrzan tarty
  • 12 kwiatów cukinii (większych)
  • 200 g serka twarożkowego naturalnego
  • 100 g łososia wędzonego (albo więcej – kwestia upodobań, może być tak zwany sałatkowy – zawsze taniej a nadal smacznie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 150 g szynki prosciutto (cieniutkie plastry)
  • 400 g młodych ziemniaczków
  • szczypiorek
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka oleju

 

Wykonanie

  1. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, dodaj do nich olej i otocz je nim.
  2. Przygotuj farsz do nadzienia kwiatów cukinii: przełóż do miski serek, drobno pokrojonego łososia, drobno pokrojone ogórki kiszone, starty czosnek, pokrojony tymianek oraz szczyptę pieprzu. Wymieszaj.
  3. Szczypiorek zblanszuj we wrzątku – do ugotowanej wody (1 litr) wrzuć na 10–15 sekund szczypiorek podzielony na liście, następnie schłodź zimną wodą.
  4. Kwiaty cukinii bardzo dobrze umyj i dokładnie wypłucz, a potem osusz.
  5. Przy pomocy łyżeczki nadziej kwiaty i każdy z nich przewiąż liściem szczypiorku.
  6. Szynkę ułóż na tackach do grillowania. Na szynce ułóż nadziane kwiaty cukinii.
  7. Ziemniaczki ułóż na grillu i zacznij grillować z jednej ze stron. Gdy się zarumienią, przełóż je na drugą stronę.
  8. Po przełożeniu ziemniaków na drugą stronę ułóż na grillu tacki z szynką i cukinią. Grilluj je przez 2–3 minuty, po czym przełóż kwiaty na drugą stronę i grilluj przez kolejne 2–3 minuty. W tym czasie szynka ładnie się zarumieni.
  9. Wyłóż na talerz porcję chrzanu oraz szynkę, kwiaty cukinii i ziemniaki.

 

A teraz do dzieła mistrzowie grilla. Przepisy sprawdzone w boju i warte grymasu zazdrości oraz podziwu na twarzach zjadaczy. Niech grill będzie z wami!