Ileż można jeść kiełbasę z grilla? No można, ale przecież jest tyle innych możliwości, które można wykorzystać. Niepowtarzalny smak grillowanych potraw można w prosty sposób przenieść na talerze i to bez kiełbasy.
Żeby zbyt wiele nie kombinować polecamy dzisiaj dwa proste, smaczne i piękne dania z grilla. Proste przepisy, genialny smak i wspaniały wygląd tych potraw z pewnością zachwyci nie tylko mistrza grilla, ale przy okazji wszystkich gości, którzy z pewnością zrobią to samo niebawem u siebie.
Zaczynamy.
Burgery z siekanej wołowiny
Składniki (4 porcje)
- chrzan - 4 łyżki
- ogórki korniszony z czosnkiem (może być Krakus, bo sprawdzone i nie chodzi o reklamę) - 8 szt.
- wołowina (np. antrykot) - 440 g
- bułka - 4 szt.
- sałata karbowana - 4 liście
- oliwa z oliwek - 3 łyżki
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie
- Wołowinę drobno posiekać nożem, dodać 1 łyżkę oliwy, doprawić solą oraz pieprzem i wyrobić.
- Z mięsa uformować kotlety wielkości bułki i zgrillować.
- Bułki przekroić na pół, wnętrze lekko posmarować pozostałą oliwą i przez chwilę ułożyć na grillu, aby bułki nabrały temperatury.
- Potem, układać kolejno: sałatę, burgera, po 1 łyżce chrzanu oraz plastry ogórków korniszonów z czosnkiem.
Kwiaty cukinii z łososiem i ogórkiem kiszonym
To sezonowe danie, które z pewnością zadowoli gusta wszystkich fanów grilla i sezonowych warzyw. Trochę więcej zabawy niż z wołowiną, ale warto!
Składniki (4 porcje)
- 3 ogórki kiszone (najlepiej własne ale jeśli nie kisicie to Krakusy będą OK.)
- chrzan tarty
- 12 kwiatów cukinii (większych)
- 200 g serka twarożkowego naturalnego
- 100 g łososia wędzonego (albo więcej – kwestia upodobań, może być tak zwany sałatkowy – zawsze taniej a nadal smacznie)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 150 g szynki prosciutto (cieniutkie plastry)
- 400 g młodych ziemniaczków
- szczypiorek
- pieprz
- sól
- 1 łyżka oleju
Wykonanie
- Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, dodaj do nich olej i otocz je nim.
- Przygotuj farsz do nadzienia kwiatów cukinii: przełóż do miski serek, drobno pokrojonego łososia, drobno pokrojone ogórki kiszone, starty czosnek, pokrojony tymianek oraz szczyptę pieprzu. Wymieszaj.
- Szczypiorek zblanszuj we wrzątku – do ugotowanej wody (1 litr) wrzuć na 10–15 sekund szczypiorek podzielony na liście, następnie schłodź zimną wodą.
- Kwiaty cukinii bardzo dobrze umyj i dokładnie wypłucz, a potem osusz.
- Przy pomocy łyżeczki nadziej kwiaty i każdy z nich przewiąż liściem szczypiorku.
- Szynkę ułóż na tackach do grillowania. Na szynce ułóż nadziane kwiaty cukinii.
- Ziemniaczki ułóż na grillu i zacznij grillować z jednej ze stron. Gdy się zarumienią, przełóż je na drugą stronę.
- Po przełożeniu ziemniaków na drugą stronę ułóż na grillu tacki z szynką i cukinią. Grilluj je przez 2–3 minuty, po czym przełóż kwiaty na drugą stronę i grilluj przez kolejne 2–3 minuty. W tym czasie szynka ładnie się zarumieni.
- Wyłóż na talerz porcję chrzanu oraz szynkę, kwiaty cukinii i ziemniaki.