Na sekret powstawania koniaku Hennessy składają się trzy elementy– wybór eaux-de-vie, proces ich dojrzewania oraz sztuka mieszania. Najważniejszy z nich to jakość eaux-de-vie oraz unikalna umiejętność Mistrza Kompozycji do rozpoznanie momentu największego potencjału eau-de-vie. Końcowy etap, czyli coupage, to łączenie eaux-de-vie w harmonijny sposób, tak, by podkreślić wszystkie elementy.
Sztuka łączenia dla Hennessy nie kończy się jednak na kompozycji „eaux-de-vie”. Ten twórczy proces jest dopiero początkiem i inspiracją do dalszych działań - marka od kilku lat prowadzi projekt „Art Of Mixing”. Jego kluczowym elementem są koktajle na bazie koniaku.
Ten nowoczesny sposób degustacji tego klasycznego alkoholu jest szczególnie popularny wśród konsumentów w wieku 20 – 35 lat. Trend wyraźnie widoczny jest w USA, gdzie zamówienie Hennessy Very Special w long drinku jest modnym standardem. W Irlandii natomiast trunek ten jest często mieszany z piwem imbirowym.
W nawiązaniu do światowych trendów Hennessy prezentuje nowy cykl inspiracji: autorskich, wyjątkowych koktajli na bazie koniaku stworzonych przez najlepszych barmanów z różnych lokali w całej Polsce.
Przedstawioną poniżej propozycję przygotowała Nicole Kot z warszawskiej restauracji Akademia.
„Insane“ to nazwa koktajlu, który świetnie oddaje charakter szalonego kwietnia – łączy potrzebę zimowego rozgrzania z tęsknotą za wiosennym i letnim orzeźwieniem. Proporcje sugerujemy dobrać według własnych preferencji:
Składniki koktajlu „Insane”
- Hennessy Very Special
- Porto LBV
- Grand Marnier
- Suszona śliwka macerowana koniakiem, czarną herbatą, wanilią, cynamonem, goździkami, pomarańczą, cytryną.
Smacznego.