To ciekawe, ale wbrew powszechnej opinii to wcale nie kawa, lecz herbata jest narodowym napojem Turków.  Herbatę pija się w zasadzie przez cały czas od rana do wieczora, w małych charakterystycznych szklaneczkach w kształcie tulipana.

 

Herbata uprawiana jest na południowo wschodnim wybrzeżu Morza Czarnego w rejonie Rize.

 

Sposób przygotowania herbaty:

Do przygotowania herbaty potrzebne są dwa imbryki (tureckie dwupoziomowe naczynie zwane demli) jeden mniejszy drugi większy. Do mniejszego imbryka wsypuje się liście herbaty, do drugiego wlewamy wodę. Mniejsze naczynie stawia sie na tym większym, który jest podgrzewany. Kiedy woda zaczyna wrzeć, zalewa się liście herbaty w mniejszym naczyniu, uzupełnia ubytek wody w dolnym czajniku i jeszcze raz zagotowuje się wodę. Do szklanki wlewa się do połowy napar z górnego naczynia, następnie szklankę uzupełnia się wodą z naczynia dolnego. Herbatę podaje się najczęściej z dwoma kostkami cukru, tzw. şekerli.

 

Reklama

 

Jak to wygląda w praktyce?

 

 

W Turcji również bardzo popularną jest herbata jabłkowa czyli elma çayı. Tradycyjna herbata jabłkowa to po prostu suszone jabłka w małych kawałkach zalane wrzątkiem. Smak w zasadzie taki sam jak kompotu jabłkowego.

 

Turecka Herbata czyli jak przyrządzić çayı

Więcej o herbatach znajdziesz na stronie: Dom Herbat

Komentarze  

0

#9 ania 2013-03-06 20:01

taki czajnik do parzenia typowej tureckiej herbaty można kupić w tureckim sklepie internetowym [ :) ]
Cytować
0

#8 magda 2012-12-11 12:01

podawali ją jako gratis w tureckiej restauracji i szczerze mówiąc nigdy nie piłam lepszej herbaty, jeśli ktoś mnie zapyta co chcę na urodziny to właśnie zestaw do jej parzenia
Cytować
0

#7 dorotka 2012-03-07 22:21

wlasnie dzisiaj mialam okzje pic taka herbate.Buonissima!!!!!
Cytować
0

#6 asi 2010-10-17 16:17

Niestety tej herbaty w Polsce nie widziałem. Ostatnio wiozłem z Turcji.
Cytować
0

#5 Ada 2010-10-15 21:22

Gdzie kupić tą herbatkę. Jest boska:-)
Cytować
0

#4 samter 2010-10-11 13:58

Tutaj nie widziałem, ale ja to gotuję w metalowym kubku. Trochę ostro, ale jest super. Niestety najtrudniej u nas o odpowiedni gatunek herbaty. Przywiozłem sobie tylko pół kilo. Idzie strasznie szybko... ale jakiego kopa daje :-)
Cytować
0

#3 ja 2010-10-11 11:45

Piłam tą herbatkę, super. Poszukuję właśnie tureckiego imbryka do zaparzaniam tej herbaty. Może ktoś wie, czy mozna go kupić w Polsce???
Cytować
0

#2 ja 2010-09-16 00:28

Dla mnie rewelka. Nie słodzę normalnie żadnej herbaty, ta jednak jest rewelacyjna właśnie z cukrem.
Cytować
0

#1 Michaell 2010-09-15 15:16

Generalnie nie próbowałem czaju. Uwielbiam herbatę ale najczęściej pijam smakowe Dilmah. Jednak cóż przed niczym się nie wzbraniam więc pewnie spróbuję.
Cytować