Turecka Herbata czyli jak przyrządzić çayı

To ciekawe, ale wbrew powszechnej opinii to wcale nie kawa, lecz herbata jest narodowym napojem Turków.  Herbatę pija się w zasadzie przez cały czas od rana do wieczora, w małych charakterystycznych szklaneczkach w kształcie tulipana.

 

Herbata uprawiana jest na południowo wschodnim wybrzeżu Morza Czarnego w rejonie Rize.

 

Sposób przygotowania herbaty:

Do przygotowania herbaty potrzebne są dwa imbryki (tureckie dwupoziomowe naczynie zwane demli) jeden mniejszy drugi większy. Do mniejszego imbryka wsypuje się liście herbaty, do drugiego wlewamy wodę. Mniejsze naczynie stawia sie na tym większym, który jest podgrzewany. Kiedy woda zaczyna wrzeć, zalewa się liście herbaty w mniejszym naczyniu, uzupełnia ubytek wody w dolnym czajniku i jeszcze raz zagotowuje się wodę. Do szklanki wlewa się do połowy napar z górnego naczynia, następnie szklankę uzupełnia się wodą z naczynia dolnego. Herbatę podaje się najczęściej z dwoma kostkami cukru, tzw. şekerli.

 

 

Jak to wygląda w praktyce?

 

 

W Turcji również bardzo popularną jest herbata jabłkowa czyli elma çayı. Tradycyjna herbata jabłkowa to po prostu suszone jabłka w małych kawałkach zalane wrzątkiem. Smak w zasadzie taki sam jak kompotu jabłkowego.

 

Turecka Herbata czyli jak przyrządzić çayı

Więcej o herbatach znajdziesz na stronie: Dom Herbat