Mimo iż sposobów na spędzenie Walentynek jest mnóstwo, kolacja we dwoje zawsze pozostanie najpopularniejszym sposobem uczczenia tego dnia. Odpowiednie udekorowanie stołu kwiatami, delikatne światło świec oraz przyjemna muzyka to zazwyczaj najlepsza recepta na aranżację tego małego wydarzenia dla dwojga. Najważniejsze jest jednak dopasowanie menu do okoliczności, co nie zawsze jest łatwe.

 

Taka uroczystość jak Walentynki wymaga bowiem wyjątkowej oprawy, czegoś, co bliska nam osoba zapamięta na długo. Istotne jest jednak, aby potrawy były na tyle proste w przygotowaniu, aby nie zajmowały zbyt dużo czasu i pozwoliły przygotować się do tej kameralnej uroczystości. Makaron jest więc pewnym rozwiązaniem, jednakże czasami trudno go zjeść w elegancki sposób. Powinno się więc unikać długich klusek typu tagliatelle czy spaghetti, a zaproponować penne lub gnocchi. Należy też zachować ostrożność w kwestii sosu - nie powinny być ciężkie i zawiesiste, duży dyskomfort może też wywołać nadużycie czosnku. Bardzo efektownie za to może wyglądać (i smakować) zastosowanie owoców morza, na przykład krewetek, powszechnie uważanych za afrodyzjaki, których nie powinno zabraknąć na walentynkowym stole.

Reklama

W poszukiwaniu afrodyzjaków oprócz małż czy krewetek, z pewnością warto zainteresować się tradycyjnymi owocami. Odpowiednio przygotowane banany czy truskawki zrelaksują i zadziałają pobudzająco, a jeżeli zaczynamy od deseru nie można zapomnieć o czekoladzie. Dobrze skomponowana kolacja walentynkowa to przede wszystkim sprawdzian z użycia właściwych przypraw. Ogólnie dostępne korzenne aromaty cynamonu czy kardamonu znakomicie podkreślą smak nie tylko słodkich potraw. Fantastycznym dodatkiem jest także świeży imbir, który doda energii i poprawi krążenie. Nie należy także zapominać o znanym ze staropolskiej tradycji lubczyku. Trzymając się więc kilku prostych zasad i popuszczając wodze fantazji, wieczór 14 lutego na pewno okaże się sukcesem. Jeżeli jednak brak czasu da nam się we znaki, możemy skorzystać z pomocy lokalnych restauracji.

„Walentynki to od kilku lat okres zwiększonego zainteresowania ofertami lokalnych restauracji. Często już na dwa tygodnie większość stolików jest zarezerwowana, dlatego na przykład u nas walentynkową ofertę wydłużyliśmy aż o dwa dni. W kwestii menu goście szczególnie doceniają połączenie tradycyjnych składników ze szczyptą fantazji. Dopełnieniem takiej uroczystości jest odpowiednio dobrany szampan." - mówi Paweł Boczkowski z warszawskiego lokalu Sofa Restaurant & Bar.

Ważne jest, aby w całym szaleństwie zachować spokój, ponieważ bez niego nie będziemy mogli w pełni cieszyć się towarzystwem ukochanej osoby oraz wyjątkową atmosferą. Warto jest więc rozważyć oddanie sprawy w ręce specjalistów (np. właśnie restauracji), a sobie oszczędzić stresów. Nasi bliscy z pewnością o wiele milej spędzą czas, kiedy zobaczą, że jesteśmy zrelaksowani.

Komentarze  

0

#1 Magdalenka 2013-02-11 10:38

;-)
Cytować