O tym, że jaja stanowią podstawę męskiej, szybkiej i niezbyt wyrafinowanej kuchni, wiemy doskonale. Każdy facet poradzi sobie z ugotowaniem jaj, czy też zrobieniem jajecznicy, a z czasem może zostać nawet mistrzem w tej materii. Zanim jednak chwycimy jaja w dłoń to warto wiedzieć, że...
Nie gotuj zimnych jaj
Zimne jaja, prosto z lodówki, łatwo pękają podczas gotowania, dlatego wyjmuj je odpowiednio wcześnie (na parę godzin przed gotowaniem) z lodówki.
Kolor żółtka
Nie denerwuj się, jeśli, twoim zdaniem, żółtko ma niewłaściwy kolor. Blade, żółte czy pomarańczowe - nie ma nic wspólnego z jakością jaja, świadczy jedynie o rodzaju pokarmu, jaki dostawały kury.
Jajo z octem
Jaja nie popękają podczas gotowania, jeśli dodasz do wody trochę octu albo lekko nakłujesz szpilką szerszą, spodnią część jaja.
Obieranie jaj na twardo
Jeśli natychmiast po ugotowaniu w osolonej wodzie włożysz jaja do zimnej wody, dadzą się bez trudu obrać ze skorupki.
Surowe czy gotowane?
Oto sposób na odróżnienie jaja surowego od ugotowanego: zakręć na stole jajem i zaobserwuj, jak się obraca: gotowane kręci się jak bączek, surowe obraca się powoli, nierównomiernie i szybko się zatrzymuje.
Przebarwione żółtko
W zbyt długo gotowanych jajkach przebarwiają się żółtka, co nie znaczy, że są one szkodliwe dla zdrowia albo że były nieświeże.
Surowe jajko: świeże czy nieświeże?
Po rozbiciu surowego jaja łatwo można się zorientować, czy jest ono świeże: białko świeżego jaja jest gęste i sztywno otacza żółtko. Nieświeże rozpoznamy natychmiast po zapachu i konsystencji.
Gotowane jajko: świeże czy nie świeże?
Gotowane jajko jest świeże, jeśli żółtko znajduje się pośrodku, a pęcherzyki powietrza w białku są maleńkie. W nieświeżym - żółtko znajduje się tuż przy skorupce, a pęcherzyki powietrza są większe.
Sprawdzanie świeżości jaj
Świeże jajko zanurzone w osolonej wodzie natychmiast opada i zostaje na dnie; stare albo nieświeże - unosi się w wodzie i wynurza, ponieważ pęcherzyki powietrza są większe, a przez to jajko lżejsze. Również potrząsając jajkiem możesz zorientować się, czy jest ono świeże: stare jajko "bulgocze" w środku.
Gotowanie pękniętego jaja
Pęknięte jajko możesz gotować na dwa sposoby: albo przed włożeniem do wody owiń je folią aluminiową, albo połóż jajo w sicie i trzymaj przez minutę nad parą, a wtedy białko zetnie się i nie wypłynie podczas gotowania.
Przechowywanie żółtka
Surowe żółtko, które nie jest ci chwilowo potrzebne, zachowa świeżość, jeśli polejesz je z wierzchu olejem lub wodą i schowasz do lodówki.
Tych kilka podstawowych porad na pewno pozwoli aby twoje kucharskie umiejętności w zakresie obróbki jaj stały się perfekcyjne. Kto wie? Może i twoja partnerka zapragnie kiedyś posmakować takich jaj.