Świeża ryba może być przysmakiem lub koszmarem. Zabawa z rybami w kuchni nie jest jednak aż tak trudna jak się wydaje. Wystarczy tylko kilka podstawowych informacji, które pozwolą ci ostatecznie przygotować pyszne danie, które stanie się twoim sukcesem. A przy okazji zaskoczysz posiadanymi zdolnościami swoją partnerkę.

 

Czy ta ryba jest świeża?

Świeża ryba ma lśniącą, śliską skórę o wyraźnym rysunku i przejrzyste, wypukłe oczy. Skrzela powinny być różowe, a jeśli podchodzą szarością, ryba jest nieświeża.

 

Świeża ryba tonie

Świeżą rybę rozpoznasz również po tym, że po włożeniu do wody opada na dno. Jeśli natomiast ryba utrzymuje się na powierzchni wody, nie nadaje się już do spożycia.

 

Reklama
 

 

Czyścić, skrapiać, solić

Zawsze należy trzymać się tej kolejności, niezależnie od tego czy pieczesz, gotujesz czy dusisz rybę: najpierw umyj rybę pod bieżącą wodą, następnie skrop sokiem cytrynowym albo octem (kwas neutralizuje zapach ryby), a dopiero potem posól.

 

Szybkie skrobanie

Łatwiej oskrobiesz rybę, jeśli przed tym włożysz ją na chwilę do gorącej wody i natychmiast potem do zimnej. Łuski najlepiej skrobać tępą stroną noża, w kierunku: od czubka ogona do głowy.

 

Sprawianie ryby

Sprawianie ryby należy rozpoczynać od rozcięcia brzucha - od ogona do głowy - następnie ostrożnie wypatroszyć wnętrzności, a potem starannie wypłukać rybę pod bieżącą wodą.

 

Posyp solą

Posyp solą blat, na którym przygotowujesz rybę, a wtedy ryba nie będzie się ześlizgiwać.

 

Żeby ryba nie przywierała do patelni

Podczas smażenia ryba nie będzie przywierać do patelni, jeśli posypiesz tłuszcz solą albo oprószysz rybę mąką.

 

Ryba gotowana

Gotowana ryba powinna jedynie naciągać w gorącej wodzie (wywarze z jarzyn)! Jeśli woda zacznie się gotować, ryba rozpadnie się na kawałki. Ryba jest wtedy gotowa, gdy ości łatwo odchodzą.

 

Świeża flądra

Nie denerwuj się, jeśli skóra flądry pęka podczas gotowania. Jest to znak, że ryba jest całkowicie świeża. (Jeśli skóra nie pęka, flądra była prawdopodobnie wcześniej zamrożona.) Możesz zapobiec pękaniu, jeśli na 2 godziny przed gotowaniem włożysz rybę do lodówki.

 

Rozmrażanie w mleku

Rybę najlepiej rozmraża się w mleku. Dzięki temu znika smak mrożonki, a mięso jest delikatniejsze.

 

Ryba w folii

Jeśli zamierzasz piec rybę w folii aluminiowej, pamiętaj, że błyszcząca strona folii powinna być skierowana do wewnątrz, dzięki czemu ryba nie będzie przywierać do opakowania. Poza tym błyszcząca strona folii odbija promienie cieplne, co przedłuża czas pieczenia. Wysmarowanie folii masłem zapobiega przyklejaniu się ryby.

 

Chrupiące filety

Filety rybne przyrumienią się na piękny złoty kolor i będą chrupiące, jeśli do panieru dodasz tarty parmezan.

 

Usuwanie zapachu ryby

Naczynia, które silnie przesiąkły zapachem ryby, wypłucz najpierw zimną wodą, a potem wyczyść skórką cytryny albo fusami z kawy. W ten sam sposób pozbędziesz się zapachu ryby z dłoni.

 

Zbyt intensywny smak

Zbyt intensywny smak ryby możesz złagodzić, płucząc ją w wodzie z octem i dodając trochę mleka do wody, w której będziesz ją gotować.

 

A teraz baw się dobrze.

 

 

Dodaj komentarz
Kod antyspamowy Odśwież