Obecność mężczyzny w kuchni może budzić zarówno obawy, jak i niekłamaną radość. Wszystko zależy bowiem od umiejętności kulinarnych, jakimi dysponuje nasz mężczyzna. Gdy już dopuścimy go do garnków i patelni, ważne aby takie spotkanie przeżył w jednym kawałku, bez głębokich oparzeń i ran ciętych. Aby jednak zapobiec nieszczęściu, należy zainwestować w odpowiedni sprzęt - bezpieczna i funkcjonalna patelnia będzie tutaj rozwiązaniem idealnym. Poniżej przedstawiamy różne rodzaje i modele patelni. Wybór jest ogromny i w dużej mierze zależny od preferencji naszego kucharza.
Patelnie ceramiczne
Pokryte są warstwą ceramiczną odporną na zarysowania, zadrapania oraz gwałtowne zmiany temperatury. Ich powierzchnia jest idealnie gładka, nie wpływa na smak potraw oraz nie zagraża naszemu zdrowiu. Podczas obróbki termicznej, właściwości przygotowywanych produktów nie zmieniają się, podobnie jak ich smak i zapach. Warzywa oraz mięso nie tracą przy tym cennych minerałów, witamin oraz mikroelementów. Produkt ten nadaje się dla osób dbających o linię - nie wymaga bowiem użycia tłuszczu. Panowie lubiący potrawy mączne zapewne przekonają się do patelni ceramicznej do naleśników. Jest ona przystosowana do smażenia idealnie cienkich placków (zob. na tadar.pl).
Patelnia, która nie przywiera
Ten rodzaj patelni przypadnie do gustu panom szczególnie rozkojarzonymi i niecierpliwym. Wysokiej klasy aluminium, którym pokryty jest ów sprzęt, zapobiega bowiem przywieraniu. Poza tym naczynie jest trwałe, odporne na ścieranie oraz odkształcenia. Nic więc się nie stanie, jeśli nasz mężczyzna po raz piąty zapomni, że do mycia patelni nie używamy druciaka. Czas przygotowania posiłku jest tutaj skrócony do minimum.
Jeszcze raz o naleśnikach
90% panów kocha słodkości, chociaż uparcie twierdzi, że słodycze są tylko dla kobiet. Gdy naszego mężczyznę najdzie ochota na domowej roboty specjały, zapewne nie wpadnie na pomysł upieczenia ciasta. Szybszym i równie smacznym rozwiązaniem są naleśniki. Do ich przygotowania najlepiej użyć odpowiedniej, cienkiej patelni ceramicznej lub aluminiowej. Świetnym pomysłem jest również specjalna patelnia do placuszków, wykonana ze stali węglowej pokrytej nieprzywieralną powłoką ceramiczną, posiadająca siedem otworów na idealne wypieki. Takie naczynie to wybór dla perfekcjonisty!
Patelnia odlewana
Brzmi groźnie, ale całkiem dobrze wygląda i sprawdza się w każdej kuchni. Jest to bowiem naczynie o wyższych brzegach, występujące w komplecie z pokrywką. Wyposażone zostało w specjalną dwuwarstwową nieprzywierająca powłokę, dzięki której podczas gotowania nie wydzielają się toksyny, szybko się również nagrzewa oraz jest łatwa do utrzymania w czystości. Co za tym idzie, to wybór idealny dla mężczyzny, który stawia na bezpieczeństwo swoje i całej rodziny (zob. tadar.pl).
Wok
Na sam koniec pozostawiliśmy ostatni z grupy produktów, znienawidzony przez kobiety, kochany za to przez płeć brzydką - wok. Ten rodzaj patelni wykonany ze stali węglowej, wyposażono dodatkowo w drewniane uchwyty, chroniące delikatną skórę dłoni przed poparzeniem. Służący do smażenia w głębokim tłuszczu podoba się panom najbardziej. Z jakiego powodu? Niespecjalnie wiadomo, ale chyba chodzi głównie o niepowtarzalny design...
Reklama