Dieta bezglutenowa stała się ostatnimi czasy tematem debaty nie tylko w środowisku związanym ze zdrowym żywieniem, ale także wśród ludzi, którzy lubią wiedzieć co wkładają do garnka (na szczęście jest nas coraz większa grupa!). Utarło się, że produkty dla osób, które odrzucają gluten są drogie i ciężko dostępne. Mit ten obalają dwaj bardzo powszechni przedstawiciele eko żywności: kasza jaglana i ryż.

 

Kasza jaglana w codziennej diecie bezglutenowej

Produkt znany od pokoleń, w naszej szerokości geograficznej podstawa diety przez wiele lat, jakiś czas temu nieco stracił na wartości i przestał być popularny. A szkoda, bo kasza jaglana to potężne źródło witamin i minerałów. Dla osób, które nie tolerują glutenu może ona stać się bazą kulinarną w kuchni – kasza jaglana nadaje się na śniadanie (zamiast owsianki), do obiadu oraz deserów. Zawiera ona sporo cennego białka, jest zatem polecana w diecie sportowców i osób, którym zależy na przybraniu masy mięśniowej w zdrowy i naturalny sposób.

 

Kasza jaglana jest lekko strawna, co może mieć dla wielu konsumentów sporą wagę – nie powoduje problemów trawiennych. Wielu ekspertów twierdzi, że kasza jaglana w diecie wpływa witalnie na kondycję skóry, włosów i paznokci, gdyż zawiera w swoim składzie krzemionkę. W przeciwieństwie do ryżu, posiada spory indeks glikemiczny i nie jest wskazana dla diabetyków. Kasza jaglana należy do produktów stosunkowo kalorycznych, w 100 g porcji możemy spożyć około 350 kalorii.

 

kasza produkt

Fot. Ekologiczna kasza jaglana - 5,50 zł. Kupisz tutaj: www.ekoflos.pl/148-kasze-i-ryze

 

Ryż w codziennej diecie bezglutenowej

W przeciwieństwie do wcześniej wspomnianej kaszy jaglanej, ryż jest bardzo lekki, mało kaloryczny i posiada niski indeks glikemiczny. Jest doskonały w diecie osób, które chcą zrzucić na wadzę. Jednocześnie jedzenie ryżu zapewni dzienną dawkę węglowodanów, czyli podstawowego paliwa do funkcjonowania. Ryż, wbrew obiegowej opinii, nie jest całkowicie bezwartościowy. Posiada w sobie witaminy, a także żelazo, potas i magnez. Ryże Basmanti czy Parboiled cechują się całkiem sporą zawartością białka, uzupełniają więc dietę osób, które aktywnie ćwiczą i próbują rozwinąć swój gorset mięśniowy.

 

Ponad połowa naszej populacji żywi się ryżem – ten składnik diety jest motorem napędowym dla naszego gatunku. Starajmy się wybierać ryże długoziarniste, gdyż posiadają więcej błonnika, a co za tym idzie lepiej wpływają na układ pokarmowy i na procesy trawienia (dłuższe przetwarzanie to lepsze własności energetyczne). W tym samym celu poleca się gotować ryż do formy półtwardej. Jeśli go rozgotujemy będzie on bardziej kleisty, a także podwyższymy jego indeks glikemiczny.

Artykuł zewnętrzny

 

Przeczytaj także:

Dodaj komentarz
Kod antyspamowy Odśwież