Mało aromatyczna. Kwaśna. Cierpka. Niestety, domowa kawa nie zawsze odpowiada wysokim, kawiarnianym standardom. Co zrobić, żeby to zmienić? Należy przestrzegać kilku podstawowych zasad i poznać garść baristycznych tricków. Do tego dosypać ziarna wysokiej jakości i wybrać ekspres z najwyższej półki.
Kodeks baristy
Podstawą smaku są odpowiednie ziarna kawy. Najlepszym wyborem jest 100-procentowa Arabica. Ma wyrazisty, szlachetny smak i trafi w gusta większości coffee maniaków. Do tego musimy przestrzegać kilku tajemnych zasad:
Po pierwsze woda
Najlepiej używać wersji przefiltrowanej lub niskozmineralizowanej. Popularna kranówka i wodna mineralna zmienią smak naszego napoju.
Po drugie odpowiednie przechowywanie
Często spotykam się z przesypywaniem ziaren do szklanych bądź plastikowych pojemników. To błąd. Zakupioną kawę powinniśmy przechowywać w jej oryginalnym opakowaniu, które jest do tego przystosowane. Po otwarciu wystarczy, że zamkniemy je specjalnym klipsem.
Po trzecie mleko
Jeżeli chcemy uzyskać idealną piankę, należy spienić schłodzone mleko, a następnie dodać je do naszej małej czarnej. Zimne, wyjęte prosto z lodówki i dolane do filiżanki obniży temperaturę i aromat naszego energetycznego napoju. Tego nie chcemy, prawda?
Techniczna strona smaku
Nawet najlepsze ziarna muszą zostać poddane właściwej obróbce. Do tego potrzebujemy odpowiedniego ekspresu. Do domu najlepszym wyborem będzie mocny ekspres ciśnieniowy. Okazuje się, że istnieją modele, które dorównują jakością wykonania urządzeniom z profesjonalną kolbą.
Na tytułowe pytanie odpowiedział Marcin Rusnarczyk – Mistrz Polski Baristów i ekspert marki Nivona.