Kobieta, wino i…

Madame du Barry powiedziała kiedyś, że szampan to jedyny alkohol, po którym kobieta wygląda piękniej. Wydaje się, że stwierdzenie to można nieco rozciągnąć. Dlatego przygotowując romantyczną kolację warto pomyśleć o odpowiednim winie, które wzbogaci i uzupełni te magiczne chwile.

 

Otwieram wino ze swoją dziewczyną...

W zależności od gustów smakowych zdecydować się można na wina białe, różowe lub czerwone. Od zawartości cukru resztkowego będzie natomiast zależeć wytrawność wybranego wina - im wyższy poziom, tym wino będzie słodsze, nawet jeżeli etykieta będzie wskazywać na jego wytrawną czy półwytrawną odmianę.

Jeśli zamierzacie spędzić wieczór na romantycznej kolacji przy świecach, w cieple domowego zacisza, z pewnością dobrym wyborem będzie spokojne, czerwone wino półsłodkie. Ten wykwintny trunek doskonale komponować się będzie z makaronami i ucztą serową, np. fondue. Takie wino najlepiej serwować w temperaturze nieznacznie niższej od pokojowej (14-17°C).

Jeśli na kolację przygotowujecie sałatki lub potrawy z grilla (nawet elektrycznego), to owocowe wino z delikatną kwasowością będzie stanowić idealną kompozycję. Z kolei do rybnych frykasów pasować będzie różowe wino z czerwonych winogron, owoców leśnych i suszonych ziół.

Jeśli kusi was romantyczny spokój egzotyki, na pewno zasmakuje wam białe wino o aromacie miodu i egzotycznych owoców, takich jak mango czy mandarynka, idealnie odnajdujące harmonię między słodyczą a kwasowością. Taki trunek dobrze zaprezentuje się z potrawami z drobiu, miękkimi serami pleśniowymi oraz ostrygami. Przy kolacji z ryb lub wieprzowiny, możecie spróbować także białego wina o aromacie bananów i ananasów.

Romantyczny zawrót głowy

A może zamiast nastrojowego tete-a-tete, niech noc stanie się okazją do przeżycia szalonej, niecodziennej przygody? W takiej sytuacji z pewnością sprawdzi się szampan albo chociaż wino musujące.  Prawdziwie oryginalne wino musujące dojrzewa przez długi czas, dzięki czemu jego smak jest subtelny i pozbawiony jakichkolwiek konserwantów czy też sztucznych emulgatorów. Bąbelki muszą być naturalne, o czym powinna informować etykieta na butelce.

Jeśli oboje lubicie eksperymentować, doskonałym wyborem będzie wino musujące o aromacie dzikich truskawek i malin, zapewniających lekki, świeży i owocowy smak. Takie wino to uczta dla podniebienia przy potrawach z ryb, owoców morza, czy sałatek ze świeżych owoców. Doskonały smak i zabawę zapewni także białe wino z winogron Riesling z brzoskwiniowym aromatem.

Niezwykle ważna jest harmonia wina musującego, którą łatwo można zrujnować przez podanie trunku w nieodpowiedniej, za wysokiej lub zbyt niskiej, temperaturze.  Aby uzyskać pożądaną temperaturę można skorzystać z klasycznego sposobu, polegającego na włożeniu wina do metalowego kubełka wypełnionego wodą i kostkami lodu. Dzięki temu uzyska się bardzo uniwersalną temperaturę podawanego wina, a zatem pomiędzy 6 a 9 stopni Celsjusza.