Madame du Barry powiedziała kiedyś, że szampan to jedyny alkohol, po którym kobieta wygląda piękniej. Wydaje się, że stwierdzenie to można nieco rozciągnąć. Dlatego przygotowując romantyczną kolację warto pomyśleć o odpowiednim winie, które wzbogaci i uzupełni te magiczne chwile.
Otwieram wino ze swoją dziewczyną...
W zależności od gustów smakowych zdecydować się można na wina białe, różowe lub czerwone. Od zawartości cukru resztkowego będzie natomiast zależeć wytrawność wybranego wina - im wyższy poziom, tym wino będzie słodsze, nawet jeżeli etykieta będzie wskazywać na jego wytrawną czy półwytrawną odmianę.
Jeśli zamierzacie spędzić wieczór na romantycznej kolacji przy świecach, w cieple domowego zacisza, z pewnością dobrym wyborem będzie spokojne, czerwone wino półsłodkie. Ten wykwintny trunek doskonale komponować się będzie z makaronami i ucztą serową, np. fondue. Takie wino najlepiej serwować w temperaturze nieznacznie niższej od pokojowej (14-17°C).
Jeśli na kolację przygotowujecie sałatki lub potrawy z grilla (nawet elektrycznego), to owocowe wino z delikatną kwasowością będzie stanowić idealną kompozycję. Z kolei do rybnych frykasów pasować będzie różowe wino z czerwonych winogron, owoców leśnych i suszonych ziół.
Jeśli kusi was romantyczny spokój egzotyki, na pewno zasmakuje wam białe wino o aromacie miodu i egzotycznych owoców, takich jak mango czy mandarynka, idealnie odnajdujące harmonię między słodyczą a kwasowością. Taki trunek dobrze zaprezentuje się z potrawami z drobiu, miękkimi serami pleśniowymi oraz ostrygami. Przy kolacji z ryb lub wieprzowiny, możecie spróbować także białego wina o aromacie bananów i ananasów.
Romantyczny zawrót głowy
A może zamiast nastrojowego tete-a-tete, niech noc stanie się okazją do przeżycia szalonej, niecodziennej przygody? W takiej sytuacji z pewnością sprawdzi się szampan albo chociaż wino musujące. Prawdziwie oryginalne wino musujące dojrzewa przez długi czas, dzięki czemu jego smak jest subtelny i pozbawiony jakichkolwiek konserwantów czy też sztucznych emulgatorów. Bąbelki muszą być naturalne, o czym powinna informować etykieta na butelce.
Jeśli oboje lubicie eksperymentować, doskonałym wyborem będzie wino musujące o aromacie dzikich truskawek i malin, zapewniających lekki, świeży i owocowy smak. Takie wino to uczta dla podniebienia przy potrawach z ryb, owoców morza, czy sałatek ze świeżych owoców. Doskonały smak i zabawę zapewni także białe wino z winogron Riesling z brzoskwiniowym aromatem.
Niezwykle ważna jest harmonia wina musującego, którą łatwo można zrujnować przez podanie trunku w nieodpowiedniej, za wysokiej lub zbyt niskiej, temperaturze. Aby uzyskać pożądaną temperaturę można skorzystać z klasycznego sposobu, polegającego na włożeniu wina do metalowego kubełka wypełnionego wodą i kostkami lodu. Dzięki temu uzyska się bardzo uniwersalną temperaturę podawanego wina, a zatem pomiędzy 6 a 9 stopni Celsjusza.