Koniak - słowo, które kojarzy się z elegancją i wyrafinowaniem. To ponadczasowy trunek, którego charakter od dekad przywołuje na myśl wizję dobrego życia. Jest to alkohol osób, które z radością w sercu potrafią delektować się jego smakiem, pozwalając sobie na luksus całkowitego oddania się przyjemności chwili i zapomnienia o chaosie dzisiejszego świata. Otoczeni aurą elegancji koneserzy koniaku wzdrygnęliby się na samą myśl o dolaniu do niego choćby kropli… No właśnie, kropli czego?
Koniak od lat uważany jest za trunek, który powinno się pić czysty, bez żadnych dodatków. Coraz częściej można go jednak kosztować w formie kolorowych koktajli, serwowanych w klubach i modnych barach. Prawdziwy smakosz zapewne nie zniósłby widoku koniaku z dodatkiem wody, czy słodkiego napoju gazowanego, jednak coraz bardziej popularny trend tworzenia koktajli na bazie tego wytwornego alkoholu pozwala na poznanie ciekawych i nietuzinkowych połączeń smakowych.
Elegancki w charakterze świetnie współgra z różnymi rodzajami alkoholi i dodatków. Jego intensywny smak i aromat można podkreślać na wiele sposobów, a różnorodność koktajli, dla których może być bazą, bądź jedynie aromatycznym dodatkiem, potrafi zawrócić w głowie. Co najważniejsze koktajle na koniaku nie muszą być trudne.
Trunek ten doskonale smakuje z wodą sodową lub tonikiem. Z powodzeniem może być serwowany z dodatkiem soków imbirowych czy Ginger Ale. Jego smak podkreślą także porto, likiery, czy nawet tak szlachetny trunek, jak szampan.
Dodajmy do niego cienko krojone plastry imbiru, laskę cynamonu, bądź świeże liście mięty, a uzyskamy efekt, o jakim nam się nie śniło! Nie bójmy się również innych przypraw - wanilia albo intensywny w zapachu tymianek pozwolą nam na uzyskanie wyjątkowego i niecodziennego efektu. Koktajle na bazie koniaku świetnie sprawdzą się zarówno na imprezach oficjalnych, jak i tych organizowanych dla grona przyjaciół.
O tym, jak wiele nut smakowych podkreślić może koniak przekonali się goście Warsaw Cocktail Week – pierwszej takiej inicjatywy w Polsce. Przez tydzień, w siedmiu coctail barach stolicy można było skosztować najlepszych drinków przygotowywanych przez utalentowanych barmanów. Każdy dzień poświęcony był innemu alkoholowi. Impreza trwała od 26 czerwca do 2 lipca, a pierwszego dnia tego wyjątkowego tygodnia serwowane były pyszne koktajle na bazie koniaku Hennessy. Ciekawe czy takie imprezy odbędą się również w innych miastach?