Żyć Dobrze

Krótki przewodnik po kuchniach świata

Krótki przewodnik po kuchniach świata

Podróże to poznawanie nowych miejsc, ale i nowych smaków, które niejednokrotnie uwodzą do tego stopnia nasze podniebienie, że po powrocie poszukujemy ich w kraju. Na szczęście w sklepach znajdziemy produkty niemal z całego świata, a także ich zastępniki.

 

Kuchnia włoska

Jedną z najpopularniejszych kuchni świata jest kuchnia włoska. Słynie z parmezanu, świeżych ziół, oliwy i oliwek, makaronu oraz pomidorów. Najbardziej znane smaki zależą od regionu, w którym się znajdziemy - Neapol kusi pizzą, Bolonia – sosem mięsnym, Sycylia – deserami. W domowym zaciszu możemy przyrządzić kanapkę z sałatką caprese, crostini z twarożkiem i oliwkami, lasagne czy pizzę z samodzielnie przyrządzonym sosem pomidorowym i uwodzicielsko pachnącymi listkami bazylii.

 

Kuchnia meksykańska

Kuchnia meksykańska bazuje na kukurydzy, roślinach strączkowych i papryce chilli. Typowe, znane potrawy to burrito, tortilla, enchiladas, sos guacamole, tacos i quesadilla. W centralnym Meksyku serwuje się dania, łączące najróżniejsze smaki – słodkie, kwaśne i gorzkie. Tradycyjnym daniem jest kura w sosie czekoladowym, zwanym mole pueblo. Czekolada ma bardzo specyficzny smak, ponieważ w jej składzie znajdziemy m.in. różne odmiany papryk – np. wędzone i słodkie. Jeśli zechcemy to danie spolonizować, warto przyrządzić kurczaka w sosie czekoladowym. Do potraw dodaje się owady, np. larwy mrówek czy prażone świerszcze – to jednak przysmaki tylko dla nielicznej grupy Europejczyków.

 

Kuchnia indyjska

Kuchnia indyjska jest tak różnorodna, jak ludność, która zamieszkuje kraj. Mnogość grup etnicznych i wyznawanych przez nie religii, m.in. buddyzmu, hinduizmu, chrześcijaństwa i islamu wywarła duży wpływ na to, jakie potrawy należą do najbardziej znanych i lubianych. Styl kulinarny bazuje na świeżych, nieprzetworzonych produktach i pobudzających zmysły aromatach przypraw: czarnuszce, kurkumie, imbirze, czosnku. Intensywną woń przypraw poczujemy, przygotowując zupę pomidorową z mlekiem kokosowym, świeżą kolendrą, pieprzem cayenne, curry i czosnkiem.

 

Kuchnia grecka

Z kuchnią grecką nieodzownie łączy się śródziemnomorska triada: pszenica, oliwa i wino. Na smak najbardziej znanych potraw wpłynęły kuchnie: turecka, perska, rzymska, arabska, bałkańska. Najpopularniejsze warzywa to: bakłażan, sałata, cukinia, papryka, szpinak. Bardzo często serwuje się mięso jagnięce i baraninę. Górzyste tereny sprzyjają także hodowli kóz – z mleka produkuje się sery, m.in. niedostępny w żadnym innym rejonie świata ser feta. Sałatka grecka czy pity z grillowaną papryką to jedne z najbardziej popularnych potraw kuchni greckiej.