O zdrowiu

krwista dieta 1

Krwista dieta

W dzisiejszym Internecie bardzo łatwo się pogubić, jeśli ktoś pragnie znaleźć sobie odpowiednią dietę.  Spośród ogromu propozycji, jedną z ciekawszych wydaje się dieta dopasowana do grupy krwi.

 

Jak powszechnie wiadomo, istnieją cztery grupy krwi, a zatem występują cztery różne zalecane jadłospisy dla każdej z nich. Na początek warto przedstawić, dlaczego to jakie mamy antygeny we krwi, może być istotne względem tego, co ląduje w naszych żołądkach.

Wynika to z faktu, iż grupy krwi nie powstały jednocześnie, a na drodze ewolucji. Widać to również po występowaniu w rozkładzie geograficznym i rasowym poszczególnych jej rodzajów, co jest efektem wędrówek ludów prehistorycznych, późniejszych podbojów, poziomu hermetyzacji danych społeczeństw i tym podobnych. To jednak opowieść na inną okazję.

Oprócz okresu i miejsca powstania kolejnych grup krwi, różne były warunki, w jakich żyli ludzie. Znajduje to także odzwierciedlenie w produktach, którymi się żywili. W konsekwencji, elementy właściwe dla konkretnych odmian krwi reagują różnie na poszczególne kategorie pokarmów, które spożywamy. W jedzeniu znajdują się różne rodzaje lektyn, które są odmiennie odbierane przez naszą krew.

Nieodpowiednio dopasowana do krwi dieta, według niektórych specjalistów, zwiększa ryzyko powstawania skrzepów w żyłach (grozi na przykład zawałem), ale też wzdęć, a nawet nowotworów układu pokarmowego. Dzieje się tak, ponieważ wspomniane wcześniej różne rodzaje lektyn prowadzą, w nieodpowiednim środowisku (krwi), do jej aglutynacji, czyli sklejania komórek krwi.

Jeżeli aspekty zdrowotne Was nie przekonują, to można podjąć się takiej diety choćby na próbę, gdyż efekty widać już podobno po 2 tygodniach. Znawcy obiecują po upływie tego czasu lepsze trawienie, czy samopoczucie. W konsekwencji porzucenie "niedopasowanych" do nas pokarmów może doprowadzić nawet do spadku wagi.

 

A co należy jeść?

To oczywiście zależy od Twojej grupy krwi. Podział jest następujący:

 

Grupa 0 - Gratulacje, w Twoich żyłach płynie spuścizna po myśliwych i zbieraczach. Jest to pierwotna grupa krwi, która wykształciła się najwcześniej. W dzisiejszych czasach to także grupa, która powinna wyjść naprzeciw modnym trendom w dietetyce. Do zalecanych pokarmów należą:

 

•    czerwone mięso (oprócz wieprzowiny),
•    orzechy,
•    owoce morza,
•    wodorosty,
•    grzyby,
•    spośród warzyw zaleca się między innymi szpinak, brokuły, pietruszkę, cebulę, czosnek,
•    banany, ananasy, śliwki, mango,
•    ostre przyprawy,
•    spośród napojów jedynie woda i zielona herbata.

Osobom posiadającym tę grupę krwi absolutnie odradza się spożywania kukurydzy, wieprzowiny, herbaty czarnej, alkoholi, ziemniaków, nabiałów (jajka, masło i sery pleśniowe są obojętne) i produktów zbożowych.

 

Grupa A - To grupa rolników. Pojawiła się w okresie rewolucji neolitycznej, kiedy człowiek zaczął uprawiać ziemię. Jak łatwo się domyślić, o grupie A marzy każdy wegetarianin(także ten jedzący ryby). Pokarmy zalecane, to:

 

•    pestki dyni, orzechy włoskie,
•    dorsz, sardynka, karp, łosoś,
•    ryż, soja, amarantus, kasza gryczana,
•    wiele warzyw, jak cebula, cukinia, chrzan, strączkowe,
•    owoce leśne, figi,  grejpfrut, wiśnie,
•    kawa, czerwone wino,
•    sos sojowy.

Do tego dochodzi cała gama produktów obojętnych dla człowieka posiadającego grupę A, których nie sposób wymienić. Jednakże absolutnie odradza się spożywania czerwonego mięsa i podrobów (z mięsa tylko kurczak i indyk są obojętne). Niezalecane jest także spożycie masła, żółtych serów, maślanek, mleka krowiego, pomarańczy, bananów, kokosów, lodów, a także coli i piwa.

 

Grupa B - To grupa tzw. "koczowników". Specjaliści twierdzą, że to najlepiej przystosowana do chorób cywilizacyjnych odmiana krwi. Ciężko też jednoznacznie stwierdzić, czy jest to bardziej mięso-, czy roślinożerca, stąd trzeba wprowadzić szczegółową charakterystykę. Zalecane są:

 

•    chude nabiały i sery twarogowe,
•    otręby,
•    pieczywo chrupkie,
•    dziczyzna, jagnięcina,
•    ogórki, por, koper, czosnek, papryka, marchew, bób, fasola,
•    arbuz, banan, śliwki, papaja, ananas, winogrona,
•    ostre przyprawy i orientalne przyprawy (curry, kurkuma, imbir),
•    zielona herbata (kawa i czarna herbata są neutralne).

Produkty niezalecane to przede wszystkim tłuste mięso (wieprzowina, kaczka), ale też kurczak, do tego owoce morza (poza kalmarami), dynia, kukurydza, oliwki , mak, granat, kokos, ketchup, cola, aspartam, wódka, napoje gazowane (w tym woda). Jak widać, grupie B zakazuje się picia wielu rodzajów napojów, w tym wody gazowanej. Pocieszę posiadaczy. Dozwolone jest picie piwa i wina, które są neutralne dla Waszych organizmów.

 

krwista dieta 2Grupa AB - Ta odmiana powstała najpóźniej (raptem około 1000 lat temu i prawdopodobnie jest efektem ekspansji mongolskiej na zachód) i najpóźniej została odkryta, a dodatkowo jest najrzadziej występująca. Jej charakterystyką jest przejawianie cech charakterystycznych dla wszystkich wspomnianych powyżej grup. Nie oznacza to jednak, że można jeść bez pomyślunku. Grupa AB ma delikatny układ trawienny, który, na przykład, nie przyjmuje dobrze większości mięs. Produkty zalecane to:

 

•    baranina, indyk, królik
•    sardynka, makrela, dorsz, łosoś,
•    jajka, biały ser, kefir,
•    ryż i pochodne, mąka (oprócz kukurydzianej),
•    czerwone wino, zielona herbata,
•    brokuł, botwina, burak, kalafior, ogórek,
•    soja, tofu,
•    ananas, brzoskwinia, arbuz, wiśnie, śliwki.

Zakazane dla grupy AB są sery ostre (np. włoski parmezan) i pleśniowe (łagodne żółte są neutralne), kukurydza, papryka, oliwki, czarna herbata, kawa, banan, kokos, granat, pomarańcza, orzechy laskowe, masło, lody, olej słonecznikowy, aspartam, ocet, ostre przyprawy.

 

Powyższy spis jest oczywiście wysoce niekompletny, gdyż w przeciwnym razie napisałbym tu książkę. Mam też nadzieję, że nie zburzyłem Wam ładu, ponieważ jedliście przez całe życie niezalecane produkty. Bardziej zainteresowanych tym tematem odsyłam do autora opisanych powyżej propozycji. Zostały one opisane w książce "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi" autorstwa Petera J. D'Adamo.

Karol Sywec