Mahoniowe dzieło mistrza

Zapewne z łakomstwa… a może z nieposkromionej ciekawości browarmistrz opactwa Grimbergen zamykał się za murami klasztornego browaru i wytrwale pracował nad recepturą kolejnego wariantu piwa. Jego wysiłki przyniosły rozkosz dla podniebienia zarówno ówczesnych smakoszy, jak i piwoszy dzisiejszych czasów…

 

Ciemne i chłodne korytarze opactwa Grimbergen nie zachęcały do nocnych spacerów podczas jesiennych, mroźnych już wieczorów. Pewnego mnicha męczyły jednak sprawy, które od wielu nocy nie pozwalały mu spokojnie zasnąć... Proporcje i temperatura, smaki i zapachy - takie myśli wirowały w głowie klasztornego browarmistrza, skłaniając go do codziennego zakradania się do klasztornego browaru i spędzania w nim niezliczonych godzin, gdzie testował kolejne warianty piwnej receptury. Pewnego wieczoru bezszelestnie, by nie zbudzić opata czuwającego nad przestrzeganiem przez mnichów surowych, zakonnych reguł, przemknął korytarzami budynku klasztornego i dotarł do drzwi browaru cicho je za sobą zamykając. Usiadł przy ciężkiej, drewnianej ławie, otworzył dobrze już sobie znaną, grubą księgę i skomponował na nowo recepturę trunku, nad którym pracował już kilka miesięcy. Po wielu dniach uwarzony na jej podstawie napój był gotowy do degustacji, a efekt przerósł najśmielsze oczekiwania browarmistrza. „Ten trunek jest dwa razy lepszy, niż wszystkie inne piwa, które opuściły mury naszego browaru!” – szeptali między sobą bracia, których poczęstował swoim dziełem. Nie zastanawiając się długo, browarmistrz nadał nowemu piwu nazwę Double…

 

ERROR_RECORD

 

Jak naprawdę wyglądał proces tworzenia receptury Double pozostanie dla nas zagadką. Na szczęście efekt pracy browarmistrza jest prawdziwy i namacalny dla smakoszy dzisiejszych czasów. Mimo upływu wieków, dzisiejszy smak tego piwa nadal zachwyca ich swoim wyjątkowym charakterem, gwarantując bogactwo doznań sensorycznych.

Sekretem ciemnego koloru i intensywnego smaku Grimbergen Double jest mieszanka różnych rodzajów specjalnie wyselekcjonowanych słodów. W jego zapachu wyczuć można suszone owoce - smakosze o wyćwiczonych nosach rozpoznają w nim wiśnie i śliwki, a także delikatne nuty karmelu. Smak tego trunku jest ciężki, ma on jednak bardzo subtelną goryczkę i jest lekko słodkawy. W tym wyjątkowym piwie wyczuć można owocowe i korzenne nuty, a także zdecydowany aromat palonego słodu. Jego intensywny, wyrazisty charakter świetnie skomponuje się z ciężkimi daniami. Doskonale więc będzie współgrać ze smakiem ciemnego mięsa, z tłustymi, zawiesistymi sosami, czy mocno przyprawionymi i bogatymi w smaku potrawami.

 

Grimbergen Double to doskonałe piwo na jesienne i zimowe miesiące, podczas których mimowolnie poszukujemy w daniach aromatów korzennych i rozgrzewających, intensywnych smaków. Ciemna barwa tego piwa przywodzi na myśl ciepłe kolory jesieni – czerwone, ozłocone upływem czasu korony drzew, które z czasem zaczyna pokrywać biały, zimowy puch… niczym piana na szczycie tego mahoniowego trunku.