Malinowy zawrót głowy – 4 przepisy

Malinowy zawrót głowy – 4 przepisy

Sezon na maliny trwa – to właśnie latem mają one najwspanialszy smak, a dodatkowo stosunkowo niską cenę. Wielu spożywa te owoce na surowo, jednak warto zapisać sobie kilka przepisów na pyszne desery z malinami w roli głównej. Poniżej 4 sprawdzone propozycje.

 

1. Malinowa granola

Składniki na 1 porcję:

  • 100 g malin,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 2 kruche herbatniki,
  • garść pestek słonecznika,
  • garść orzechów włoskich,
  • łyżeczka miodu,
  • łyżeczka sezamu,
  • garść drobnych rodzynek.

Przygotowanie:

Maliny myjemy i odsączamy z nadmiaru wody. Spód miseczki lub szklanki deserowej (warto sprawdzić propozycje znajdujące się w sklepie internetowym https://pucharydeserowe.pl/oferta/puchary-deserowe-szklanki) wykładamy pokruszonymi herbatnikami. Miód mieszamy z bakaliami w osobnym naczyniu. Na herbatniki wykładamy warstwę gęstego jogurtu naturalnego, na nim kładziemy warstwę bakalii i malin. W ten sposób, warstwami, uzupełniamy całą szklankę. Malinowa granola to zdrowy deser, ale również pomysł na szybkie, słodkie śniadanie.

 

malinowa granola

 

2. Ciasto czekoladowe z malinami

Składniki:

  • 80 g masła lub oleju,
  • 200 g czekolady deserowej,
  • 150 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 250 g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 g cukru,
  • 250 g malin.

Przygotowanie:

Na małym ogniu roztapiamy czekoladę wymieszaną z masłem. Do ostudzonej masy dodajemy jajka, a w osobnej misce mieszamy ze sobą składniki suche. Przelewamy do niej masę czekoladową, delikatnie mieszając. Dodajemy około 2/3 malin i delikatnie łączymy je z ciastem. Masę przelewamy do formy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Do górze układamy resztę malin. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut (do suchego patyczka).

 

3. Waniliowy budyń z malinami

Składniki:

  • garść malin,
  • 400 mililitrów mleka,
  • łyżka masła,
  • łyżka cukru,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 żółtka.

Przygotowanie:

Żółtka miksujemy z połową szklanki mleka i mąką ziemniaczaną (można użyć do tego robota kuchennego). W rondelku gotujemy resztę mleka, dodajemy cukier, masło i ekstrakt waniliowy. Powoli dodajemy zmiksowaną masę jajeczną, cały czas mieszając. Gotujemy przez około 1-2 minuty, cały czas mieszając. W osobnym naczyniu podgrzewamy maliny tak, aby delikatnie puściły sok. Można delikatnie dosłodzić je miodem lub cukrem, jeśli będą bardzo kwaśne. Budyń nadaje się do spożycia natychmiast po przygotowaniu – wlewamy go do pucharków, a całość zdobimy sosem z malin.

 

4. Domowe lody malinowe

Składniki:

  • 500 g świeżych malin,
  • pół szklanki cukru,
  • 200 g śmietanki 36% – małe opakowanie.

Przygotowanie:

Zanim przystąpimy do przygotowania lodów, musimy dobrze schłodzić śmietanę. Maliny myjemy i odsączamy z nadmiaru wody. Umieszczamy je w rondelku wraz z cukrem (3 łyżki odkładamy do masy śmietankowej), gotujemy aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie przecieramy z pestek. Uzyskany syrop wstawiamy do lodówki. Schłodzoną śmietankę umieszczamy w naczyniu, dodajemy cukier i miksujemy na wolnych obrotach, stopniowo je zwiększając. Śmietankę powoli przelewamy do miski z syropem malinowym. Masę mrozimy – lody powinny być gotowe do spożycia po około 4 godzinach. Jeśli przygotowujemy je na patyku, zwykle wystarczą 2-3 godziny, aby lody dobrze się zmroziły. Warto podawać je w towarzystwie świeżych malin i kilku listków mięty – będą nie tylko smaczne, ale i orzeźwiające. 

Artykuł zewnętrzny