Żyć Dobrze

Mam makaron i może zrobię z niego coś

Mam makaron i może zrobię z niego coś…

Światowy Dzień Makaronu to dla większości z nas mniej więcej to samo co Światowy Dzień Brokułu. Ale dlaczego nie wykorzystać okazji  i nie zaszaleć w makaronowej fantazji? Przedstawiamy kolejne, ciekawe przepisy z makaronem w roli głównej.

 

Makaron można przyrządzać na bardzo wiele sposobów – ogranicza nas tylko wyobraźnia. Dobrze zrobiony i połączony z odpowiednimi dodatkami może zadowolić każdego.. Międzynarodowa popularność i uniwersalny charakter makaronu sprawiły, że w 1995 roku, podczas World Pasta Congress w Rzymie ustanowiono dla makaronu święto.

 

Ale po co o makaronie rozmawiać?

Z pewnością lepiej będzie go jeść. A pomysłów na dania z makaronem jest więcej niż jego kształtów. Żaden inny produkt tak doskonale nie łączy się niemal z każdym dodatkiem – sezonowymi warzywami i owocami, mięsem, rybami czy owocami morza. Może z niego powstać zarówno wykwintna potrawa serwowana przez mistrza kuchni, jak też radosna improwizacja domowego smakosza. Prostota przygotowania powoduje, że nawet najmłodsi kucharze mogą przygotować z makaronem pyszne potrawy.

Poniżej przedstawiamy 4 pomysły na makaronowe dania. To propozycje, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie i które sprawdzą się na stołach w różnych okolicznościach.

 

Pizza makaronowa

 

lubella pizza

 

Spód:

  • 100 g makaronu – sprawdzony to Lubella Mini Rurki 5 warzyw, ale oczywiście wybieraj to co lubisz – ważne, że rurki
  • 30 g startego żółtego sera
  • jajko
  • łyżeczka suszonego oregano

sos:

  • szklanka passaty pomidorowej
  • łyżka posiekanej cebuli
  • pół czerwonej papryki
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku

dodatkowo:

  • kulka mozzarelli
  • ulubione zioła np. natka pietruszki i tymianek
  • oliwa

Makaron gotujemy 6 minut, lub tyle ile wskazuje producent na opakowaniu, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jajko roztrzepujemy i mieszamy z oregano i tartym serem.

Wlewamy do makaronu i mieszamy. Na blachę z papierem do pieczenia, wykładamy makaron. Formujemy kształt pizzy i zapiekamy przez 15 minut. Na oliwie podsmażamy cebulę z pokrojoną w kostkę papryką. Dodajemy passatę i dusimy, aż odparuje woda. Doprawiamy do smaku. Podpieczony spód smarujemy sosem, a na wierzchu układamy kawałki mozzarelli. Pieczemy jeszcze 10 minut. Przed podaniem skrapiamy oliwą i podajemy ze świeżymi ziołami.

 

 

Zapiekanka makaronowa na słodko z twarożkiem i owocami

 

lubella zapiekanka

 

Składniki:

  • 200 g makaronu (sprawdzone kokardki)
  • 200 g kremowego twarożku naturalnego
  • 40 g jogurtu naturalnego
  • 20 g cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią
  • łyżeczka masła
  • pomarańcza
  • kilka śliwek
  • garść malin
  • 2 łyżki płatków migdałów

Makaron gotujemy 8 minut, lub tyle ile wskazuje producent na opakowaniu, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Makaron mieszamy z twarożkiem, jogurtem i cukrem. Przekładamy do formy, na wierzchu układamy owoce i posypujemy płatkami migdałów. Zapiekamy około 20 minut, aż płatki lekko się przyrumienią.

 

Spaghetti z domowym kebabem i mango

 

lubella kebab

 

Składniki na 2 porcje:

  • wołowina - 300 g
  • makaron spaghetti - 250 g
  • świeże mango - 1/2 szt
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • przyprawa do gyrosa - 1 czubata łyżeczka
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • suszona papryczka chili- do posypania

Vinegret:

  • musztarda francuska - 1 łyżka
  • miód - 1 łyżeczka
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • sól, pieprz - do smaku

Wołowinę mielimy, doprawiamy przyprawą, solą oraz podlewamy oliwą i dokładnie wyrabiamy. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na grubość około 5 mm, zakrywamy folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy około 5 minut (sprawdzamy widelcem czy mięso nie jest surowe). W międzyczasie mango kroimy w kostkę oraz gotujemy makaron spaghetti. Z piekarnika wyjmujemy mięso, a powstały tłuszcz odlewamy do miseczki. Musztardę, miód, sok z cytryny, szczyptę soli oraz pieprzu mieszamy, dolewamy 2-3 łyżki pozostałego wywaru z mięsa. Spaghetti mieszamy z mango, pokruszonym mięsem i skrapiamy vinegretem. Posypujemy posiekaną kolendrą oraz suszoną papryczką chili.

 

Sałatka z makaronem

 

lubella salatka

 

Składniki na 2 porcje:

  • 1 szklanka makaronu (ciekawie wyszedł „Pełne Ziarno Kokardki” od Lubelli)
  • garść roszponki
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • ½ szklanki czarnych oliwek
  • 2 łyżki kukurydzy
  • ½ papryki żółtej
  • pomidorki koktajlowe
  • 300 gram piersi kurczaka
  • szczypta chili, kurkumy, soli i pieprzu
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • dressing miodowo – musztardowy: 1 łyżka miodu, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu

Pierś kurczaka kroimy w drobną kostkę i doprawiamy. Na oliwie z oliwek smażymy pierś i studzimy. Składniki dressingu mieszamy dokładnie. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Suszone pomidory, oliwki, paprykę i pomidorki kroimy drobno. Na dnie słoika układamy: roszponkę, ugotowany makaron, pokrojoną paprykę. Wlewamy dressing. Układamy kukurydzę, suszone pomidory, oliwki, pierś kurczaka oraz pomidorki koktajlowe. Wierzch dekorujemy roszponką. Zamykamy słoik i zabieramy na lunch do pracy lub ze sobą na wynos.

 

No i teraz można trochę „pomakaronić”.