To, że mężczyźni są najlepszymi kucharzami na świecie, wie każdy. Tak samo każdy wie, że w kuchni zazwyczaj kręcą się kobiety. Jednak czasem bywa tak, że kumple wpadną na browarka i nie ma nic na zagrychę. Co zrobić, żeby było szybko, łatwo i tanio?

 

No właśnie. Co zrobić? Najłatwiej wykonać telefon do najbliższego baru z dowózką na telefon. Można. Jednak czasem dobrze jest do piwka dołączyć jakieś nowe przekąski, które usatysfakcjonują każdego, no chyba, że jest wegetarianinem.

 

Oto przepis na frytki z kurczaka

Doskonałe na ciepło jak i na zimno. Dla małych i dla dużych. Pasują do nich bagietki, surówki i sosy wszelakie: keczup, sosy majonezowe, musztardowe i owocowe.

  • czas produkcji: 20 minut
  • liczba porcji z podanych składników: 4-6 lub w przypadku większej ilości piwa: 2
  • koszt: tanie danie
  • kalorie: a kogo to obchodzi

Reklama

składniki:

  • piersi kurczaka - około 0,5 kg
  • pół szklanki mąki
  • około pół szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • szczypta słodkiej i ostrej papryki w proszku
  • szczypta czosnku w proszku
  • jajko
  • olej do smażenia

sposób przygotowania:

  1. Pierś kurczaka myję, suszę - np. papierowym ręcznikiem i nacieram przyprawami.
  2. Piersi kroję w cienkie i długie kawałki - tak, by przypominały bardzo długie frytki.
  3. Mąkę mieszam z mlekiem i jajkiem i odrobiną soli - mleka dodaję tyle, by otrzymać ciasto o gęstości śmietany.
  4. Paski kurczaka zanurzam w cieście i smażę na rozgrzanym oleju 3-4 minuty. Oleju na patelni powinno być tyle, by frytki w nim swobodnie pływały.
  5. Kiedy frytki są złociste, znak, że są gotowe do jedzenia.

I teraz niech ktoś powie, że nie jesteś mistrzem kuchni.

 

Komentarze  

0

#1 Jarek 2011-09-09 13:32

Jadłem śniadanie ale teraz to się zrobiłem głodny chm tych cycków to może większa ilość aby starczyło na dłużej .Pozdrawiam
Cytować