To, że mężczyźni są najlepszymi kucharzami na świecie, wie każdy. Tak samo każdy wie, że w kuchni zazwyczaj kręcą się kobiety. Jednak czasem bywa tak, że kumple wpadną na browarka i nie ma nic na zagrychę. Co zrobić, żeby było szybko, łatwo i tanio?
No właśnie. Co zrobić? Najłatwiej wykonać telefon do najbliższego baru z dowózką na telefon. Można. Jednak czasem dobrze jest do piwka dołączyć jakieś nowe przekąski, które usatysfakcjonują każdego, no chyba, że jest wegetarianinem.
Oto przepis na frytki z kurczaka
Doskonałe na ciepło jak i na zimno. Dla małych i dla dużych. Pasują do nich bagietki, surówki i sosy wszelakie: keczup, sosy majonezowe, musztardowe i owocowe.
- czas produkcji: 20 minut
- liczba porcji z podanych składników: 4-6 lub w przypadku większej ilości piwa: 2
- koszt: tanie danie
- kalorie: a kogo to obchodzi
składniki:
- piersi kurczaka - około 0,5 kg
- pół szklanki mąki
- około pół szklanki mleka
- sól
- pieprz
- szczypta słodkiej i ostrej papryki w proszku
- szczypta czosnku w proszku
- jajko
- olej do smażenia
sposób przygotowania:
- Pierś kurczaka myję, suszę - np. papierowym ręcznikiem i nacieram przyprawami.
- Piersi kroję w cienkie i długie kawałki - tak, by przypominały bardzo długie frytki.
- Mąkę mieszam z mlekiem i jajkiem i odrobiną soli - mleka dodaję tyle, by otrzymać ciasto o gęstości śmietany.
- Paski kurczaka zanurzam w cieście i smażę na rozgrzanym oleju 3-4 minuty. Oleju na patelni powinno być tyle, by frytki w nim swobodnie pływały.
- Kiedy frytki są złociste, znak, że są gotowe do jedzenia.
I teraz niech ktoś powie, że nie jesteś mistrzem kuchni.