Kuchnia nie zawsze jest domeną mężczyzn, jednak nie da się ukryć, że jest sercem naszego domu, bowiem to właśnie w kuchni się... dzieje. W sezonie jesienno-zimowym na stołach królują pyszne, treściwe i sycące dania, których aromat przywołuje minione lato. Niekiedy wydaje się, że przygotowanie pożywnych posiłków jest pracochłonne i wymaga od nas sporej dawki cierpliwości. Nic bardziej mylnego, przyjemnym i prostym sposobem na umilenie czasu w kuchni jest sięgnięcie po przepisy na dania jednogarnkowe, czyli coś dla zarobionych facetów.

 

Co raz częściej szukamy receptur, które uczynią nasze gotowanie szybkim i niewątpliwie w tym momencie przyjemnym. Do takich z pewnością należą przepisy na dania jednogarnkowe. Są one sprawdzonym sposobem na szybki obiad i zapewniają bogactwo możliwości. Wystarczy mieć ze sobą tradycyjny garnek lub wok, a następnie eksperymentować z różnymi składnikami. Kombinacji jest wiele. Do garnka możemy włożyć mięso wołowe, wędzony boczek, pomidory, paprykę, cebulę, kukurydzę czy papryczkę chilli oraz garść ulubionych przypraw. Taki obiad na pewno będzie sycący i pełnowartościowy oraz rozgrzeje zziębnięty organizm, szczególnie po całym dniu spędzonym na zimnym powietrzu. A jeśli do tego dodamy niezawodny wysokoprocentowy uzupełniacz - chwila radości gwarantowana. Przejdźmy zatem do naszego tytułowego gulaszu.

Reklama

Gulasz wołowy z chilli i sosem sojowym

Zanim zdecydujesz się na wyczyn stworzenia mistrzowskiej wyżerki, którą na zawsze zapamiętają nie tylko twoi kumple, ale i ta piękniejsza część naszego gatunku (no chyba, że należy do wojujących trawożerów), przygotuj:

 

  • 150 g ryżu basmati, a jeśli to zbyt trudne to wybierz po prostu ryż, taki zwykły, jaki znasz
  • 2 czerwone cebule, a jeśli wolisz hot to i ze cztery
  • 2 marchewki - tu nie przesadzaj bo królikiem nie jesteś
  • 60 g polędwicy wołowej cienko pokrojonej w paski - jeśli jesteś prawdziwym mach to zwiększ ilość mięsa do zadowalającej
  • 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman - jest tu najlepszy, ale jeśli go nie widzisz na półkach sklepowych to poproś o najlepszy dostępny
  • 100 ml bulionu - swoją droga ciekawe jak to zmierzysz
  • pół papryczki chilli, chyba że wolisz więcej
  • 115 g szpinaku - tfu, tfu... ale jest ważny - Popeye the Sailor Man...
  • 4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki - da się zjeść

 

A jeśli już przebrnąłeś przez meandry sklepowych półek i pułapek... Ugotuj ryż. W garnku podsmaż posiekaną cebulę, chilli oraz marchewkę. Następnie dodaj pokrojone mięso i smaż około 10 minut. Dodaj sos sojowy oraz pół szklanki bulionu, następnie posiekany szpinak i gotuj około 30 minut. Podawaj z ryżem oraz posiekaną natką pietruszki.

Mniaaaaaaaam! Tylko czemu tak mało.... Zastanów się, czy przypadkiem nie trzeba było zrobić tego nieco więcej.

Jak dobrze wiesz, dania jednogarnkowe znajdziemy w kuchni staropolskiej jak również w innych zakątkach świata. Popularnym daniem polskiej kuchni regionalnej jest forszmak lubelski - potrawa przygotowana na bazie wędzonego boczku, kiszonych ogórków z dodatkiem przecieru pomidorowego. Z dań kuchni europejskiej można przygotować aromatyczne zupy gulaszowe takie jak węgierski bogracz czy rosyjski strogonow. Będą wyśmienitym gorącym daniem na przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi. Z kolei dla osób, które preferują pikantną kuchnię proponujemy meksykańskie chilli con carne - sycące danie obiadowe na bazie mielonego mięsa wołowego, doprawione papryczką chilli podawane z ryżemu lub plackami tortilli.

Chcąc nadać potrawom niepowtarzalnego aromatu oraz smaku warto sięgnąć po oryginalne przyprawy orientalne takie jak sos sojowy, curry, kurkuma, kardamon. Mieszkańcy Dalekiego Wschodu przywiązują szczególną wagę do sosów sojowych, ze względu na ich walory smakowe jak również ich dobroczynne oddziaływanie na organizm. Eksperci zachęcają do sięgania po japońskie, naturalnie warzone sosy sojowe. Dlaczego? Zjesz i wtedy właśnie znajdziesz odpowiedź.

Jeśli natomiast chcesz szybko zrobić coś dla swojej pani... bo [przecież żaden normalny facet nie tknie tofu, to możesz przygotować całkiem przyzwoita zupę - krem z ziemniaków, grzybów z sosem sojowym.

Składniki:

  • 250 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 250 g ziemniaków
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 0,5 litra bulionu
  • 125 g tofu
  • 2-4 łyżki sosu sojowego Kikkoman
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki sherry
  • bazylia

Roztop masło lub margarynę w rondlu a następnie podsmaż pieczarki. Gdy się podsmażą wyjmij na oddzielny półmisek. Do rondla wrzuć cebulę oraz ziemniaki, podsmaż przez 5 minut, a następnie dolej bulion i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. Tofu przed użyciem włóż do wody na 5 minut, po wyjęciu odsącz i pokrojony w kostkę dodaj do gotującego się bulionu z warzywami. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem, do momentu kiedy konsystencja będzie gładka i pienista. Doprowadź do wrzenia. Dopraw sosem sojowym, pieprzem oraz cherry. Na końcu dodaj pieczarki. Danie wyśmienicie smakuje podane z bazylią - tak twierdzą panie. No cóż... patrz jak twoja piękniejsza połowa je i delektuj się jej szczęściem.

Dodaj komentarz
Kod antyspamowy Odśwież