Żyć Dobrze

Mięso – kilka praktycznych porad

Mięso – kilka praktycznych porad

Większość z nas lubi mięso i chętnie je konsumuje. Zazwyczaj cieszymy się gotowymi, podanymi do stołu potrawami. Są jednak wśród nas i tacy, którzy czasem lubią samodzielnie przyrządzić super posiłek i to niekoniecznie z torebki. To właśnie dla takich facetów przygotowaliśmy tych kilka porad, które zapewne mogą być ciekawe i dla naszych partnerek.

 

Koniak do wołowiny

Co robić, żeby twarda wołowina albo zleżały drób były miękkie i delikatne?

Trzeba wymieszać olej z koniakiem (może też być brandy albo whisky) i na kilka godzin przed pieczeniem nasmarować tym mięso. Inny sposób: dodaj kieliszek koniaku do wody, w której dusisz mięso. Smak alkoholu znika w trakcie obróbki.

 

Cienkie plastry mięsa

Aby mięso dało się pokroić w cienkie plastry (nożem elektrycznym albo maszynką do krojenia chleba), należy je przedtem wstawić na chwilę do zamrażalnika.

 

Polewać wrzątkiem

Pieczeń powinna być polewana podczas pieczenia wyłącznie gorącą wodą albo rosołem. Od zimnego płynu mięso robi się łykowate.

 

Rumiana skórka

Pieczeń będzie miała ładną rumianą skórkę, jeśli parę razy podlejesz mięso piwem albo pod koniec pieczenia posmarujesz je miodem i zostawisz jeszcze na ok. 10 minut w piekarniku na pełnym ogniu.

 

Mięso smaruj olejem

Nie przechowuj mięsa w zafoliowanym opakowaniu, lecz od razu po przyniesieniu ze sklepu wyjmij z plastiku, nasmaruj olejem jadalnym i włóż do lodówki. W ten sposób możesz je przechowywać nawet przez 3 dni.

 

Pieczeń wołowa musi postać

Żeby pieczeń wołowa nie była zbyt twarda i sucha, nie należy jej serwować od razu po wyjęciu z piekarnika, lecz odstawić na pięć minut, a następnie znów włożyć do gorącego naczynia i piec jeszcze chwilę.

 

Parówki nie pękające

Oto sposób, żeby parówki nie pękały podczas gotowania: zagotuj wodę, zmniejsz ogień i wlej do wrzątku trochę mleka. Włóż parówki do wrzątku i trzymaj na małym ogniu dopóki się nie zagrzeją, nie dopuszczaj do ich zagotowania.

 

Pieczona kiełbasa

Jeśli podczas pieczenia posypiesz kiełbasę odrobiną cukru, będzie wyjątkowo smaczna i chrupiąca.

 

Parzyć kiełbasę

Aby kiełbasa nie pękała podczas pieczenia, trzeba ją ponacinać z obu końców albo sparzyć wrzątkiem i osuszyć (żeby potem nie pryskał tłuszcz). Dzięki temu również jej skórka będzie smaczna. Jeśli temperatura pieczenia będzie zbyt wysoka, kiełbaski przyrumienią się, ale w środku będą niedopieczone.

 

Mięso z rożna

Pręty i szpikulce (rożna, grilla) do nadziewania mięsa dobrze jest przed pieczeniem nasmarować olejem. Dzięki temu łatwiej potem zdjąć z nich mięso.

 

Delikatne podroby

Podroby, jak np. wątroba albo nerki, będą wyjątkowo delikatne i soczyste, jeśli przed przyrządzeniem namoczysz je na około 2 godziny w mleku albo w soku pomidorowym.

 

Soczyste mielone

Mielone mięso będzie soczyste i luźne, jeśli oprócz bułki rozmoczonej w mleku i odciśniętej dodasz do niego trochę wody mineralnej.

 

Obieranie ozora

Ozór cielęcy, wieprzowy albo wołowy, łatwiej da się obrać ze skórki, jeśli po ugotowaniu włożysz go na kilka minut do zimnej wody.

 

Świeży drób

Przy kupowaniu drobiu (także dzikiego ptactwa) zwracaj uwagę na następujące rzeczy: nogi muszą być elastyczne, mostek miękki, a pierś mięsista, pełna i jasna.

 

Drobiu nie oprawiaj na drewnie

Do przygotowywania drobiu nie nadaje się drewniana deska, ponieważ trudno potem idealnie doczyścić jej chropowatą powierzchnię i w drewnie pozostają bakterie.

 

Myj drób

Pamiętaj, aby drób porządnie myć w ciepłej wodzie! Potem osuszaj papierowym ręcznikiem.

 

Sok cytrynowy do kury

Drób pieczony na grillu będzie bardziej soczysty, jeśli przedtem skropisz mięso sokiem cytrynowym.

 

Chrupiąca kura

Podczas pieczenia kury (na grillu, w piekarniku) dobrze posmarować ją kilka razy pędzelkiem namoczonym w piwie, a wtedy jej skórka przyrumieni się na złoty kolor i będzie chrupiąca. Metoda ta sprawdza się również przy pieczeniu mrożonego drobiu.

 

Soczysta pierś

Jeśli namoczyć kurze mięso w maślance na 2 godziny przed pieczeniem, będzie wyjątkowo delikatne i smaczne. Dla urozmaicenia możesz od czasu do czasu wykorzystać chiński przepis: na 30 minut przed przyrządzeniem nasmaruj kurzą pierś albo udko białkiem. Mięso będzie cudownie soczyste.

 

Kaczka z miodem

Kaczka wyjątkowo zyska na smaku, jeśli podczas pieczenia posmarujesz ją kilka razy miodem.

 

Gęsia skóra chrupie

Skóra pieczonej gęsi albo kaczki będzie cudownie chrupać, jeśli na kwadrans przed wyjęciem z piekarnika spryskać ją lodowatą wodą.

 

Dopieczony drób

Pamiętaj, aby drób był zawsze całkowicie dopieczony, a na pewno unikniesz salmonelli.

 

Dziczyzna w maślance

Potrawa z dziczyzny będzie wyjątkowo smaczna i delikatna, jeśli zalejesz mięso maślanką, przykryjesz naczynie i wstawisz na noc do lodówki.

 

A jeśli jednak należysz do tych twardzieli, którzy preferują żarcie z puszki to przyjmij jako zasadę, że zawartość otwartej puszki trzeba od razu przełożyć do innego naczynia. Nie wolno przechowywać otwartych konserw.