Zbyt mała zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie zaburza funkcjonowanie synaps w regionach mózgu odpowiedzialnych za emocje, co powoduje obniżenie nastroju - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Bordeaux na łamach „Nature Neuroscience".
Francuzi, w badaniach przeprowadzonych na myszach, zauważyli, że zwierzęta hodowane na diecie ubogiej w kwasy omega-3 i urodzone przez samice, które też były hodowane na takiej diecie wykazują zachowania depresyjne i lękowe. Stwierdzono, że osobniki te mają zaburzoną komunikację pomiędzy neuronami zlokalizowanymi w mózgowym jądrze półleżącym oraz korze przedczołowej. Oba te regiony mózgu odpowiadają za emocje i zachowania.
O tym, że wyniki uzyskane w doświadczeniach na myszach te można przełożyć na ludzi świadczy badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Navarra i Uniwersytetu Las Palmas de Gran Canaria w Hiszpanii. Badacze ci przez 6 lat obserwowali sposób odżywiania się oraz zapadalność na depresję w grupie ponad 12 tys. ochotników (z średnią wieku 37,5 lat). W momencie włączenia do badania żaden jego uczestnik nie miał depresji, podczas gdy pod koniec badania depresję stwierdzono u 657 osób. Przeprowadzona analiza statystyczna dowiodła, że osoby spożywające dużo nasyconych kwasów tłuszczowych typu trans były o 48 proc. bardziej zagrożone depresją w porównaniu z osobami, które tych tłuszczów unikały. Wykazano też, że spożywanie kwasów tłuszczowych wielonienasyconych znamiennie obniżało ryzyko depresji.
Obecnie, typowa dieta mieszkańców krajów rozwiniętych jest uboga w kwasy omega - 3, obfituje natomiast w tłuszcze typu trans, a to może w pewnym stopniu tłumaczyć obserwowany w ostatnich dziesięcioleciach wzrost występowania depresji - uważają oba zespoły badawcze.
Warto może o tym pomyśleć i zapoznać się z przedstawionymi poniżej źródłami kwasu omega 3.
Rodzaj tłuszczu |
Wartość energetyczna |
Omega-3 |
Olej z łososia |
123 |
5182 |
Olej z wątroby dorsza (tran) |
123 |
2811 |
Olej ze śledzia |
123 |
1926 |
Olej z sardynek |
123 |
3688 |
Olej z pachnotki |
120 |
8960 |
Olej lniany |
120 |
7980 |
Masło bezwodne |
112 |
185 |
Olej rzepakowy niskoerukowy |
124 |
1302 |
Olej z gorczycy sarepskiej |
124 |
826 |
Olej z orzechów włoskich |
120 |
1414 |
Olej sojowy |
120 |
925 |
Olej z zarodków pszennych |
120 |
938 |
Domowy smalec z dodatkiem oleju roślinnego |
115 |
141 |
Oliwa z oliwek |
119 |
81 |
Olej sojowy utwardzony |
120 |
354 |
Masło shea |
120 |
41 |
Majonez (z oleju sojowego i kartamusowego) |
99 |
414 |
Przemysłowy smalec z dodatkiem oleju roślinnego |
115 |
128 |
Olej słonecznikowy >70% kwasu oleinowego |
124 |
27 |
Olej z otrębów ryżowych |
120 |
218 |
Mieszanina margaryny z masłem |
102 |
103 |
Masło kakaowe |
120 |
14 |
Olej słonecznikowy utwardzony |
120 |
122 |
Olej palmowy |
120 |
27 |
Olej kukurydziany |
120 |
95 |
Olej sezamowy |
120 |
41 |
Olej słonecznikowy <60% kwasu linoleinowego |
120 |
27 |
Olej bawełniany |
120 |
27 |
Olej z pestek winogron |
120 |
14 |