O zdrowiu

Piwo zdrowe dla kości

Piwo zdrowe dla kości

Jasne piwo jest bogatym źródłem krzemu czyli minerału kluczowego dla gęstości mineralnej kości - informują naukowcy amerykańscy na łamach kwietniowego wydania Journal of the Science of Food and Agriculture. Badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis przeanalizowali zawartość krzemu w różnych rodzajach piwa.

 

Testom poddano ponad 100 dostępnych na rynku marek piwa i okazało się, że zawartość krzemu w litrze piwa wynosi od 6,4 do 56,5 miligramów. Zdecydowanie najbogatsze w krzem są piwa z dużą zawartością słodu jęczmiennego i ekstraktu chmielowego. Mniej tego pierwiastka zawierają piwa pszeniczne oraz produkowane z prażonych ziaren jęczmienia, czyli tzw. piwa ciemne.

 

Najistotniejszym wnioskiem z badania jest jednak to, że krzem występuje w piwie w postaci łatwo przyswajalnego kwasu ortokrzemowego (OSA), co sprawia, że piwo można uznać za jedno z głównych źródeł krzemu w diecie mieszkańców Europy i Stanów Zjednoczonych.

Ponieważ krzem jest niezbędny dla wzrostu i rozwoju tkanki łącznej i kostnej, umiarkowane spożycie piwa może być sposobem na zapobieganie osteoporozie i innym chorobom odznaczającym się zmniejszeniem gęstości mineralnej kości.