Sezon grillowy ciągle jeszcze trwa i dobrze. Nie ma bowiem nic lepszego niż kulinarna uczta na świeżym powietrzu w towarzystwie rodziny lub przyjaciół. Zanim jednak wpadniemy w szał grillowania, warto wiedzieć, jak się do tego przygotować. Dzisiejsze wskazówki pomogą tak zaplanować grilla, aby uniknąć nieprzewidzianych sytuacji i niespodzianek.

 

Udane grillowanie wymaga odpowiedniego zaplanowania. Przygotowanie miejsca na grilla, dobór przyborów i akcesoriów kuchennych, zadbanie o bezpieczeństwo gości, to tylko niektóre elementy, o których musimy pamiętać. Poniżej podpowiemy Ci w kilku krokach, jak przygotować się do grillowania.

 

Zorganizuj stanowisko na grilla

Pamiętaj o tym, aby stanowisko do grillowania było odpowiednio wyposażone. Ważne jest, aby znajdował się przy nim stolik na niezbędne narzędzia do grillowania, jak szczypce, nóż do nacinania, talerz oraz papierowe ręczniki, a także tacki lub folia aluminiowa, które przydadzą się w przypadku grillowania warzyw, ryb. Warto również mieć w zasięgu ręki węgiel oraz miech do podsycania ognia.

Grill powinien być ustawiony w takiej odległości od biesiadników, aby nie byli oni narażeni na działanie dymu oraz pryskający tłuszcz.

Reklama
 

Stwórz bezpieczne warunki dla siebie i gości

Podczas grillowania nie zapominaj o zachowaniu zasad bezpieczeństwa. Używaj rękawic żaroodpornych, dzięki którym unikniesz poparzenia, natomiast żywność na ruszcie układaj za pomocą specjalnych przyrządów. Pamiętaj również o tym, aby gorących dań prosto z grilla pod żadnym pozorem nie podawać na plastikowych talerzykach. Pod wpływem wysokiej temperatury mogą one ulec stopieniu, narażając gości na poparzenie, o smaku potrawy nie wspominając. Aby uniknąć takiej sytuacji do gorących potraw używaj naczyń izolujących ciepło, natomiast do pozostałych dań oraz chłodnych napojów możesz spokojnie podać te plastikowe.

Zadbaj również o to, aby każdy gość miał miejsce siedzące przy stole. Jedzenie „na stojąco” może skończyć oparzeniem lub zabrudzeniem ubrania.

 

Przygotuj odpowiednią ilość jedzenia

Nie ma nic gorszego podczas grillowania niż… zbyt mała ilość jedzenia i napojów. Oszacuj, ilu gości spodziewasz się na grillu i proporcjonalnie przygotuj odpowiednią ilość mięsa, warzyw i innych przekąsek. Zadbaj o różnorodność dań mając na uwadze, iż wśród Twoich gości mogą być wegetarianie, alergicy, czy małe dzieci.

Na wszelki wypadek miej w zapasie kilka dodatkowych porcji jedzenia oraz napojów.

Pamiętaj, że mięso możesz zamarynować dzień wcześniej, dzięki czemu oszczędzisz trochę czasu na przygotowanie go w trakcie grillowania.

Zadbaj o porządek

Utrzymanie porządku podczas grillowania jest ważne nie tylko ze względów estetycznych, ale również z uwagi na bezpieczeństwo. Ustaw pojemniki na odpady plastikowe, organiczne i szklane w takim miejscu, aby każdy miał do niech łatwy dostęp. Zadbaj również o odpowiednią ilość plastikowych naczyń, które po użyciu można od razu wyrzucić do śmieci. Na stole ustaw również serwetki oraz papierowe ręczniki, które są niezwykle pomocne w utrzymaniu czystości.

Warto również mieć pod ręką przyrządy do czyszczenia rusztu lub usuwania tłuszczu, a także wodę do przemycia rąk.

Odpowiednie zaplanowanie grilla to klucz do udanej uczty. Pamiętając o powyższych wskazówkach podczas grillowania będziesz mieć pewność, że wszystko jest pod kontrolą, a gościom niczego nie zabraknie. Nie masz pomysłu na menu? Sprawdź propozycje na wegetariańskiego grilla na Tesco.pl

Dodaj komentarz
Kod antyspamowy Odśwież