Dieta ketogeniczna - podstawowe zasady

Dieta ketogeniczna stała się w ostatnich czasach bardzo popularna, zyskując z każdym miesiącem nowych zwolenników. Jest to dieta niskowęglowodanowa, a jej cechą charakterystyczną jest to, że organizm czerpie energię przede wszystkim z ketonów, a nie z glukozy. Przy standardowej diecie, to glukoza jest głównym źródłem energii, a insulina jest rodzajem regulatora poziomu cukru we krwi. Innymi słowy, kiedy dostarczasz organizmowi węglowodany, Twoim źródłem energii jest glukoza, a wraz z ich niedoborem organizm przechodzi w stan tak zwanej ketozy.

 

Czym jest ketoza i co to są ketony?

Ketoza to proces umożliwiający przetrwanie organizmu przy niedostatecznym przyjmowaniu pokarmu. Jednocześnie z wolnych kwasów tłuszczowych pochodzących z rezerw tłuszczu powstają w wątrobie ketony. Ketony są alternatywnym i uniwersalnym źródłem energii, a głównym celem diety ketogenicznej jest wprowadzenie organizmu w ten stan metaboliczny. Osiągamy go między innymi, zmniejszając spożycie węglowodanów.

Pamiętajmy, organizm zaczyna używać ketonów, gdy wzrasta spożycie tłustych pokarmów, a mechanizm ten jest blokowany przy spożywaniu węglowodanów.

Zalety stosowania diety ketogenicznej:

  • utrata masy ciała
  • obniżenie poziomu cukru we krwi
  • zwiększona wydajność, ponieważ ketony są doskonałym źródłem energii dla mózgu
  • kontrola głodu, ponieważ tłuste potrawy są bardziej sycące
  • większa kontrola ciśnienia tętniczego
  • pozytywny wpływ na insulinooporność
  • poprawa kondycji skóry (możliwe zmniejszenie ilości trądziku i wyprysków)
  • zauważalna poprawa nastroju, pojawienie się uczucia lekkości

 

Jakie pokarmy należy spożywać w diecie ketogenicznej?

Przygotowując się do tej diety, warto sporządzić listę produktów spożywczych, które należy spożywać i których powinniśmy się wystrzegać. Powinniśmy na niej jeść więcej pokarmów o wysokiej zawartości tłuszczu i białka, takich jak warzywa, orzechy, produkty mleczne, ryby oraz mięso. Konieczne jest ograniczenie spożycia węglowodanów w postaci pszenicy (chleb, bułki, makaron), skrobi (ziemniaki, fasola, rośliny strączkowe). Pamiętajmy też o ograniczeniu spożycia owoców, zwłaszcza słodkich.

Na diecie ketogenicznej nie powinniśmy spożywać:

  • zbóż takich jak np. pszenica, kukurydza, ryż, jęczmień perłowy, kasza manna
  • cukrów, także w postaci miodu, syrop klonowego, syropu z agawy itp.
  • słodkich owoców takich jak: jabłka, banany, gruszki, mandarynki, winogrona, pomarańcze, figi, persymony itp.

Produkty polecane przy diecie ketogenicznej:

  • różne rodzaje mięsa
  • zielone warzywa takie jak: szpinak, kapusta, koperek, pietruszka, rukola, sałata rzymska
  • produkty mleczne o wysokiej zawartości tłuszczu: sery, śmietana, masło, twarożek, kefir
  • tłuszcze roślinne: olej kokosowy, oliwa z oliwek, olej lniany, olej konopny, olej słonecznikowy, olej kukurydziany itp.

Należy pamiętać, że dieta ketogeniczna to dieta bogata w tłuszcze, umiarkowana w białko i bardzo uboga w węglowodany. Względny stosunek białek, tłuszczów i węglowodanów w takiej diecie powinien wynosić odpowiednio: 25%, 70% i 5%.

 

Czy w diecie ketogenicznej warto stosować olejek CBD?

Olejek CBD to ekstrakt kannabidilolu, czyli substancji, która w dużych ilościach znajduje się w konopiach. Jak pokazały badania, olejek wywiera pozytywny wpływ na nasz organizm, przyczyniając się do regulacji wielu zachodzących w nim procesów, oraz zmniejszając ogniska stanów zapalnych. Jednak czy w jakiś szczególny sposób olej CBD jest pomocny w diecie ketogenicznej?

Na podstawie badań opublikowanych w periodyku „Molecular and Cellular Biochemistry” wysunięto wnioski, że przyjmowanie CBD zwiększa ilość markerów określających powstawanie tzw. brązowego tłuszczu oraz stymuluje jego metabolizm. Co prowadzi do konkluzji, że kannabidiol przyczynia się do lepszej przemiany tłuszczu w energię, co wyraźnie współgra z podstawowymi celami diety ketogenicznej.

Ponadto kupując olejek CBD full spectrum, uzupełniamy dietę o cenne fenole, terpeny i witaminy, dzięki czemu możemy mieć pewność, że dostarczamy organizmowi substancje, których może brakować w naszym jadłospisie.

Artykuł zewnętrzny