Oto wszystko, co musisz wiedzieć o pigwówce

Oto wszystko, co musisz wiedzieć o pigwówce: czym jest ten alkohol, jak go podawać? Sprawdź!

Pigwówka to niezbyt często spotykana wódka gatunkowa, która zdecydowanie nie jest tak popularna jak chociażby wiśniówka czy śliwowica, nie wspominając o tradycyjnej czystej wódce. Jest to jednak naprawdę interesujący trunek zasługujący na naszą uwagę. Szczególnie że możemy przygotować go sami! Czym charakteryzuje się ten alkohol, jak go podawać oraz jaki jest przepis na jego własnoręczne wykonanie?

 

Przepis na pigwówkę do wypróbowania w domu

Najpierw dokładnie myjemy owoce pigwy lub pigwowca, następnie razem ze skórką ścieramy je na tarce z grubymi oczkami i przekładamy do słoika, gdzie zasypujemy je warstwą cukru i odstawiamy naczynie na 4-5 dni. Co jakiś czas kołyszemy słoikiem, aby cukier szybciej się rozpuścił, a kiedy się to stanie, do słoika wlewamy spirytus, ponownie go zamykamy i zostawiamy na miesiąc.

 

Co później trzeba zrobić z tak przygotowaną pigwówką wyjaśnia ekspert:

- Po tym czasie odcedzamy powstały nalew, mieszamy go z wódką i przelewamy do butelki, a po ośmiu tygodniach pigwówka jest gotowa do spożycia. Jeśli nie oczyścimy wnętrza naszych owoców, tym, co otrzymamy będzie pigwówka z pestkami, która nie różni się smakiem, jednak posiada dodatkowe atuty wizualne, w których gustują niektóre osoby.

 

Wódka gatunkowa — czym jest i co trzeba o niej wiedzieć?

Pigwówka zalicza się do tej kategorii trunków, choć bardzo często nazywana jest po prostu nalewką. Wódka gatunkowa to alkohol, który od czystej wódki różni się tym, że do spirytusu zostały dodane także inne składniki, które wpływają na jej smak, zapach oraz kolor – najczęściej są to owoce, a w tym przypadku jest to pigwa lub pigwowiec.

Smakowe trunki są dobrą opcją dla osób, które nie przepadają za intensywnym, palącym smakiem wysokoprocentowych napitków lub nie są do ich picia przyzwyczajone. Smakowe wódki są bowiem znacznie słodsze i przystępniejsze do spożywania, co podnosi ich pijalność.

 

Nalewka z pigwy, pigwówka z pigwowca – jaka jest między nimi różnica?

Pigwówka to słodka nalewka, inaczej wódka smakowa lub gatunkowa, która może być otrzymana zarówno przy pomocy dojrzałych owoców pigwy pospolitej, jak i pigwowca. Oba te krzewy wydają żółte owoce, wyglądem przypominające cytryny, które w smaku są dość cierpkie, kwaśne i nieprzyjemne w smaku, jednak świetnie smakują w trunkach i przetworach.

Pigwa pospolita pochodzi z Azji południowo-zachodniej, a pigwowiec z Azji wschodniej i występować może w wersji japońskiej, chińskiej lub pośredniej, która jest krzyżówką dwóch poprzednich. Choć rodowód tych krzewów odrobinę się różni, oba są dostępne i uprawiane w Polsce, i będą odpowiednim składnikiem do pigwówki.

 

Ciekawe pomysły na drink z pigwówką

Wódki smakowe znane są ze świetnego współgrania z innymi napojami w przeróżnych drinkach i pigwówka nie jest w tej kwestii żadnym wyjątkiem — dlatego zastąpić nią możemy większość alkoholi w znanych koktajlach. Dobrym pomysłem będzie także stworzenie czegoś zupełnie swojego i dodanie do niej ulubionego soku owocowego (na przykład porzeczkowego), kilku kostek lodu, kawałka limonki lub cytryny, i podania w wysokiej szklance.

Nalewka ta charakteryzuje się rozgrzewającym, jesienno-zimowym klimatem, który przypomina czas świąt, koc i przytulne miejsca ogrzewane kominkiem. Doskonałym pomysłem jest więc dodanie jej do gorącej herbaty. Inną interesującą opcją jest pigwówka od Krest.pl z miodem, cynamonem i innymi aromatycznymi korzennymi przyprawami.

 Artykuł zewnętrzny