Wraz z nadejściem wiosny rozpoczyna się sezon grillowania. Do późnej jesieni Polacy chętne spotykają się z przyjaciółmi w ogródkach i wspólnie biesiadują przy dobrym piwie i przepysznych daniach świeżo przygotowanych na grillu. Ze względu na rodzaj, grill to także świetna opcja na wypad za miasto lub na wieczór na działce. Moda na potrawy z grilla nie przemija, wręcz przeciwnie, ma coraz więcej zwolenników - tradycyjne kiełbasy i karkówkę u niektórych zastępują lżejsze kurczaki, wegetariańskie szaszłyki, ryby lub owoce morza.

 

Ze względu na popularność, jaką cieszy się grillowanie, warto zastosować się do kilku prostych wskazówek, aby proces przygotowania posiłku przebiegał bezwypadkowo. To w końcu praca z ogniem, łatwo więc o poparzenie. O zasadach poprawnego przygotowywania dań grillowanych opowiadają specjaliści ze sklepu Grille-Warszawa.

Pierwszym krokiem jest ustawienie grilla w odpowiednim miejscu. Po pierwsze, należy zadbać o to, aby podłoże było stałe i równe. Grill musi być osłonięty przed wiatrem, tak aby dym nie przeszkadzał później gościom w jedzeniu.

Dokładnie oczyść dno grilla oraz ruszt. Palenisko wyłóż folią aluminiową (dzięki temu późniejsze czyszczenie będzie dużo prostsze). Następnie równomiernie rozłóż warstwę (ok. 10 cm) węgla drzewnego lub brykietu. Powtykaj między nie kawałki podpałki lub podlej trzema, czterema łyżkami podpałki płynnej. Należy pamiętać, żeby nigdy w tym celu nie używać takich materiałów jak benzyna, nafta czy denaturat.

Reklama

Dla bezpieczeństwa ogień należy rozpalić specjalną długą zapałką lub zapalarką. Po kilku minutach należy delikatnie rozgarnąć węgle i zaczekać, aż zaczną się żarzyć. Nie można kłaść na ruszcie jedzenia kiedy pali się jeszcze żywy ogień. Kiedy węgiel będzie się żarzył, możesz położyć jeszcze jedną warstwę - aby żar przeszedł na resztę węgla należy zastosować nadmuch - w tej sytuacji najlepszy będzie miech. Dmuchając ustami uważaj, żeby nie poparzyć się iskrami.

Dobrze rozpalony węgiel powinien nabrać szarego koloru i pokryć się warstewką popiołu. Na wierzchu można położyć kilka gałązek jałowca, wtedy pieczone potrawy nabiorą pięknego aromatu. Nie należy w tym celu stosować gałązek lub szyszek z drzew iglastych.

Jeśli węgielki już się żarzą można położyć ruszt i przygotować jedzenie do grillowania. Grillując w plenerze, pamiętaj, żeby mięso zabrać w specjalnej turystycznej lodówce, natomiast warzywa, pieczywo i owoce przechowuj w hermetycznych plastikowych pojemnikach. Wszystkie potrawy należy wyciągnąć w ostatniej chwili - przed samym położeniem na ruszt.

W trakcie grillowania nie dotykaj surowego mięsa - skorzystaj w tym celu ze specjalnych łopatek i widelca. Nie należy używać tych samych sztućców do produktów surowych i np. warzyw. Jeżeli nie mamy możliwości ich umycia, przecierajmy je chociaż zwykłymi chusteczkami higienicznymi.

Ostatni etap to kontrolowanie stopnia upieczenia mięsa. Istnieje łatwy sposób na sprawdzenie, czy mięso jest surowe czy nie - należy je nakłuć patyczkiem do szaszłyków lub zwykłym widelcem. Jeżeli z mięsa wycieka przezroczysty płyn, oznacza to, że jest ono upieczone i gotowe do podania.

Podstawą udanego grillowania jest zachowanie powyższych zasad bezpieczeństwa i zdrowego przygotowania mięsa. Równie ważnym czynnikiem jest także jakość produktów - począwszy od profesjonalnego sprzętu, akcesoriów, po najwyższej jakości dodatki, takie jak sosy i marynaty do mięsa. Istnieją sklepy stacjonarne i internetowe, takie jak Grille-Warszawa, które umożliwiają zakup wszystkich tych potrzebnych rzeczy w jednym miejscu. To oszczędzi nasz czas i pozwoli cieszyć się pysznym posiłkiem z rodziną lub przyjaciółmi.

 

Reklama

Feromony
feromony

Dodaj komentarz
Kod antyspamowy Odśwież