Sery pleśniowe lubimy nie tylko za ich unikalny smak i zapach. Kojarzymy je zawsze z Francją i dobrym winem. Cenimy je za to, że mają niezliczone zastosowanie w kulinarnych przepisach. Są dodatkiem do naszych kanapek, sałatek, pizzy, makaronów, sosów itp. Niektóre z nich z przygotowanej potrawy potrafią wydobyć unikalny smak, inne nieco go łagodzą, a jeszcze inne zaostrzają...

 

Zdrowy przysmak 

Wiemy nie od dzisiaj, że warzywa i sery pleśniowe mają całą masę zalet. Stanowią źródło bezcennych witamin i składników mineralnych. Odgrywają bardzo ważną rolę nie tylko w przemianie materii, ale również podnoszą odporność naszego organizmu i opóźniają procesy starzenia. Jednym słowem - są niezbędne dla naszego zdrowia i urody. 

Sery te są bogatym źródłem witaminy A, witamin z grupy B, a w szczególności witaminy B2 oraz witamin D, E i K (rozpuszczalnych w tłuszczach). Są także bogate w potas i sód, które stanowią niezbędny elektrolit naszego organizmu, odpowiadający między innymi za prawidłową pracę serca. Stanowią też źródło wapnia i fosforu, czyli elementów odpowiadających za budowę mocnych kości i zębów. 

W połączeniu z warzywami stają się niesamowitą bombą nie tylko witaminową, ale również bogatą w sole mineralne. Wiedziałeś, że we Francji produkuje się zarówno z mleka krowiego, jak i koziego, kilkaset rodzajów serów pleśniowych? Podaje się je nawet małym dzieciom już w pierwszym roku życia. Warto zainwestować w sery pleśniowe najwyższej jakości, takie sery CASTELLO http://www.castellocheese.com/pl-pl/ .  

 

Reklama

 

Sosy serowe jako dodatek do warzyw  

Nasze przyzwyczajenia kulinarne nie należą do najlepszych. Może czas to zmienić. Wiele osób stroni od warzyw, spożywając je bardzo rzadko i w niewielkich ilościach. Niestety, to wielki błąd. Często zapominamy, że kolorowy posiłek to podstawa zdrowego oraz racjonalnego odżywiania. Jak polubić warzywa, jeśli do tej nie darzyliśmy ich zbytnią sympatią? Wystarczy przyrządzić je tak, by poprawić ich smak i po prostu polubić ich jedzenie. 

Warzywa możemy przygotować na wiele sposobów - począwszy od sałatek z surowych, gotowanych na parze czy grillowanych. Wspaniałym dodatkiem będą sosy przygotowane na bazie sera pleśniowego. Możemy je sporządzić na przykład na zimno, w postaci dipa, który nadaje się do sałatek z warzyw na surowo lub grillowanych.  

Do warzyw gotowanych najlepszym dodatkiem będzie jednak sos z sera pleśniowego przygotowany na ciepło, np. z sera pleśniowego Castello White o maślanej konsystencji i wyraźnym smaku. Jeżeli preferujesz ostrzejsze smaki, możesz sięgnąć po sery z zielonym pieprzem. Do grillowanej papryki idealnie nadaje się choćby dip z dodatkiem ziół.  

 

Urozmaicenie naszej kuchni  

Przygotowując posiłki, zadbaj o to, by nie były nudne. Warzywa powinny na dobre zagościć w codziennym menu. Wybierz się w kulinarną podróż i odkryj nieznane dotąd smaki i połączenia. Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz
Kod antyspamowy Odśwież